Бразилија: Домородачке „ратнице” се боре да сачувају земљу

Танјуг
Бразилија: Домородачке „ратнице” се боре да сачувају земљу

БРАЗИЛИЈА - Више од 5.000 припадница домородачких племена прошетале су престоницом Бразила како би осудиле „историјски напад” на њихову родну земљу, за који кажу да се одиграва под десничарским предсједником Жаиром Болсонаром.

Представнице више од 170 бразилских индијанских племена окупиле су претходних дана у Бразилији да се успротиве покушају да се аутохтоним власницима одузме право на земљиште, гдје би се покренуле рударске операције и агробизнис, преноси „Гардијан”.

Он су у петак протестовале против анти-домородацког насиља под Болсонаровом, како су назвале, „геноцидном администрацијом”, додаје се у тексту.

„Оно што власт жели, то је да нам одузме земљу”, рекла је активистикиња из амазонског племена Мундуруку, Алешандра Копап, осуђујући низ политичких иницијатива за које је рекла да угрожавају домородачку земљу и животе.

О свему ће размотрити Врховни суд Бразила.

Опоненти кажу да би, уколико буде успјешна, тужба - коју је Болсонаро заговарао као начин да се заустави „предаја Бразила Индијанцима” - поништиле све домородачке захтјеве са земљиштем које они нису заузимали у вријеме када је донијет устав 1988. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана