Brazilija: Domorodačke „ratnice” se bore da sačuvaju zemlju

Tanjug
Brazilija: Domorodačke „ratnice” se bore da sačuvaju zemlju

BRAZILIJA - Više od 5.000 pripadnica domorodačkih plemena prošetale su prestonicom Brazila kako bi osudile „istorijski napad” na njihovu rodnu zemlju, za koji kažu da se odigrava pod desničarskim predsjednikom Žairom Bolsonarom.

Predstavnice više od 170 brazilskih indijanskih plemena okupile su prethodnih dana u Braziliji da se usprotive pokušaju da se autohtonim vlasnicima oduzme pravo na zemljište, gdje bi se pokrenule rudarske operacije i agrobiznis, prenosi „Gardijan”.

On su u petak protestovale protiv anti-domorodackog nasilja pod Bolsonarovom, kako su nazvale, „genocidnom administracijom”, dodaje se u tekstu.

„Ono što vlast želi, to je da nam oduzme zemlju”, rekla je aktivistikinja iz amazonskog plemena Munduruku, Alešandra Kopap, osuđujući niz političkih inicijativa za koje je rekla da ugrožavaju domorodačku zemlju i živote.

O svemu će razmotriti Vrhovni sud Brazila.

Oponenti kažu da bi, ukoliko bude uspješna, tužba - koju je Bolsonaro zagovarao kao način da se zaustavi „predaja Brazila Indijancima” - poništile sve domorodačke zahtjeve sa zemljištem koje oni nisu zauzimali u vrijeme kada je donijet ustav 1988. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana