Болсонаро умјесто у ресторану, вечерао пицу на улици

Танјуг
Foto: Танјуг

БРАЗИЛИЈА - Невакцинисани шефови држава који ове недјеље присуствују Генералној скупштини Уједињених нација највјероватније ће морати да се задовоље комадом пице на улици умјесто богате вечере у њујоршким ресторанима.

Управо тако је прве ноћи у Њујорку вечерао бразилски предсједник Жаир Болсонаро, пошто тамо, према важећим мјерама због пандемије, никоме није дозвољен улазак у градске ресторане без доказа о вакцинацији против ковид-19, преноси Ројтерс.

Два министра из његовог кабинета, која су дио бразилске делегације, објавила су у недељу увече фотографију Болсонара који са помоћницима једе кришке пице на њујоршком шеталишту. Болсонарове присталице похвалиле су овај потез као необавезну "једноставност" њиховог лидера, који се одлучио да вечера на улици у близини хотела на Менхетну у којем одседа.

Бразилски популистички лидер, који се хвалио да није вакцинисан прије одласка у Њујорк, поручио је да је његов имунолошки систем довољно јак да се одбрани од корона вируса. На питање британског премијера Бориса Џонсона на састанку у понедјељак да ли је вакцинисан, Болсонаро је одговорио: "Не. Не још."

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио апеловао је на свјетске лидере да се вакцинишу прије него што узму учесће у дебати на Генералној скупштини УН.

Канцеларија градоначелника раније је саопштила да ће сви учесници дебате морати да посједују доказ о вакцинацији како би ушли у салу за дебате, која је класификована као конгресни центар. Бразилска мисија при УН одбила је да коментарише извештаје да је један њихов дипломата био позитиван на тестирању у Њујорку.

Портпарол УН Стефан Дижарик је изјавио да су у вези са тиме у контакту са бразилском мисијом. Болсонаро ће бити први шеф државе који ће се данас говорити на генералној дебати годишњег засједања Генерална скупштине УН.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана