Балони за извиђање постоје дуже од једног вијека, ко их је све и како користио

Танјуг
Балони за извиђање постоје дуже од једног вијека, ко их је све и како користио

ЊУЈОРК - Кинески балон, који је ове недјеље виђен како лебди изнад сјеверозапада САД подсјећа на то како су балони коришћени за извиђање дуже од једног вијека.

Кинески балон који је ове недјеље виђен како лебди изнад Монтане, Пентагон је описао као балон за прикупљање обавјештајних података, а Кина као залутали цивилни истраживачки ваздушни балон, пренио је “Њујорк тајмс”.

Без обзира на његову намјену, ово је прилика да се подсјетимо на то како су владе дуже ише од једног вијека користиле балоне за надзор и посматрање, најчешће у вријеме рата.

Томас Паоне, кустос колекције у Националном музеју ваздухопловства и свемира у Вашингтону, која укључује балоне и ваздушне бродове, рекао је да иако се технологија балона промијенила током времена, мисија посматрања је константа.

Војске Конфедерације и Уније користиле су балоне за посматрање кретања трупа током, како је Паоне рекао, првих организованих војних активности у САД.

Унија је имала боље ресурсе балона од Конфедерације, укључујући чамац за који је био везан балон, што је представљало рану верзију носача авиона.

Један од најчешcће коришcћених балона Конфедерације је на крају заплијењен.

Балони пуњени водоником били су кључни током Првог свјетског рата како би помогли у усмјеравању артиљеријске ватре, уочавању кретање трупа и биљлежењу непријатељских положаја као што су депои и ровови.

-Као резултат тога, балони постају цијењена мета непријатеља - рекао је Паоне.

Јапан је послао 9.000 балона са бомбама изнад САД у Другом свјетском рату.

У Мичигену, Вајомингу и Тексасу пронађено је 285 балона.

Они су узели шест људских живота, када је једна породица наишла на јапанску балон бомбу, познату као Фу-Го, током пикника у Орегону у мају 1945. године.

Амерички балони за надзор опремљени инфрацрвеним и видео камерама у боји, познати као аеростати, били су стално присутни у Авганистану током рата.

Балони са хелијумом су први пут коришћени у Ираку 2004. године, а употребљавани су и за праћење јужне границе САД.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана