Baloni za izviđanje postoje duže od jednog vijeka, ko ih je sve i kako koristio

Tanjug
Baloni za izviđanje postoje duže od jednog vijeka, ko ih je sve i kako koristio

NjUJORK - Kineski balon, koji je ove nedjelje viđen kako lebdi iznad sjeverozapada SAD podsjeća na to kako su baloni korišćeni za izviđanje duže od jednog vijeka.

Kineski balon koji je ove nedjelje viđen kako lebdi iznad Montane, Pentagon je opisao kao balon za prikupljanje obavještajnih podataka, a Kina kao zalutali civilni istraživački vazdušni balon, prenio je “Njujork tajms”.

Bez obzira na njegovu namjenu, ovo je prilika da se podsjetimo na to kako su vlade duže iše od jednog vijeka koristile balone za nadzor i posmatranje, najčešće u vrijeme rata.

Tomas Paone, kustos kolekcije u Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira u Vašingtonu, koja uključuje balone i vazdušne brodove, rekao je da iako se tehnologija balona promijenila tokom vremena, misija posmatranja je konstanta.

Vojske Konfederacije i Unije koristile su balone za posmatranje kretanja trupa tokom, kako je Paone rekao, prvih organizovanih vojnih aktivnosti u SAD.

Unija je imala bolje resurse balona od Konfederacije, uključujući čamac za koji je bio vezan balon, što je predstavljalo ranu verziju nosača aviona.

Jedan od najčešcće korišcćenih balona Konfederacije je na kraju zaplijenjen.

Baloni punjeni vodonikom bili su ključni tokom Prvog svjetskog rata kako bi pomogli u usmjeravanju artiljerijske vatre, uočavanju kretanje trupa i biljleženju neprijateljskih položaja kao što su depoi i rovovi.

-Kao rezultat toga, baloni postaju cijenjena meta neprijatelja - rekao je Paone.

Japan je poslao 9.000 balona sa bombama iznad SAD u Drugom svjetskom ratu.

U Mičigenu, Vajomingu i Teksasu pronađeno je 285 balona.

Oni su uzeli šest ljudskih života, kada je jedna porodica naišla na japansku balon bombu, poznatu kao Fu-Go, tokom piknika u Oregonu u maju 1945. godine.

Američki baloni za nadzor opremljeni infracrvenim i video kamerama u boji, poznati kao aerostati, bili su stalno prisutni u Avganistanu tokom rata.

Baloni sa helijumom su prvi put korišćeni u Iraku 2004. godine, a upotrebljavani su i za praćenje južne granice SAD.    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana