Бака Мирјана у 90. години побиједила вирус корона

Анадолија
Бака Мирјана у 90. години побиједила вирус корона

НОВИ САД - У вријеме када свакодневно стижу лоше вијести и обарају се рекорди по броју обољелих и преминулих од "ковида-19", деведесетогодишња Новосађанка Мирјана Михалек успјела је да побиједи вирус корона због ког је завршила у болници.

Ова енергична и ведра жена која и данас воли путовања, планинарења и друге изазове у септембру је започела десету деценију живота.

Да је заражена вирусом, професорка музике у пензији, сазнала је потпуно случајно, након што је 20. јуна на једној екскурзији пала, а у болници су утврдили да је сломила руку па су јој ставили лонгету. Како су болови били изражени у доњем дијелу тијела и није могла да се креће, на поновљеном прегледу утврђено је да има напрснуће карлице које није могуће оперисати нити другачије санирати сем лежањем, коме бака Мира, како признаје, није вична.

Њен син Душан који живи у Израелу и био је на одмору у Новом Саду морао је да се врати кући, па је било неопходно да мајка, док се не опорави, буде у дому за старе под сталним стручним надзором.

- Предуслов за пријем у дом био је негативан тест на "ковид-19". И испоставило се да сам позитивна на корону. Кад је мој син сазнао, успаничио се, али тога дана ми није било ништа. Два дана касније сам добила високу температуру - присјећа се Мирјана Михалек.

Тестирање је обављено 1. јула, а дан касније Мирјана је добила информацију да је позитивна. Син Душан, који се требао вратити у Израел и снаха Радмила, супруга његовог преминулог брата, која живи у стану с баком Мирјаном, аутоматски су се нашли у зони карантина на 14 дана и нису могли да напуштају стан, а Мирјана је завршила у Ковид центру Клинике за инфективне болести с упалом лијевог плућног крила и високом температуром.

- Да нисам добила резултате да сам позитивна на корону, можда ми не би скочила температура и ништа од овога се не би десило - шали се Мирјана, додајући да су љекари и медицинско особље били изузетно пажљиви према њој, поготово што је због повреда које је имала од пада, била готово непокретна.

Зграда Клинике за инфективне болести је стара и нема лифт па су је на снимања носили по степеницама и спратовима.

Каже и да је у соби била с Лидијом Вртунски Море, начелницом Одељења за хроничне опструктивне болести Института за плућне болести у Сремској Каменици, која је такође у болници била због инфекцијевирусом корона и која јој је, иако и сама болесна, била на услузи.

- Захваљујући тој пажњи и предусретљивости, јако сам лако преболела све то. У соби су била четири лежаја и све те цимерке су се трудиле да ми помогну - наводи бака Мирјана.

Како каже, уз помоћ лијекова и инфузија, температура је брзо сведена на нормалу, али се појавио тромб у плућима од вируса па је примала терапију и за санирање тог проблема. У почетку је примала и кисеоник, али се њено стање брзо поправљало па је остало да сачека отпусно писмо, у виду два негативна теста на корону.

Бака Мира наводи да је у болници провела готово три седмице, до 23. јула, а затим је пребачена у дом за старе гдје је провела више од мјесец, потпуно се опоравила и вратила у свој дом у новосадском насељу Детелинара.

- Где год сам била сви су били јако предусретљиви према мени. Због лежања услед короне опоравила ми се и карлица, тако да је дошло време да се вратим. Упркос негодовању сина дошла сам кући. Пошто је почела школска година ту ми је већ била и снаха, која је учитељица, тако да нисам била сама, а и унуци су ми ту на услузи за све што ми затреба. Кад су били мали, они су били моја брига, сада сам ја њихова - напомиње Мирјана Михалек.

Посебно наводи да је велики број људи изненађен када виде колико има година, што је помало нервира, јер на своје године не гледа тако као што је други виде.

Јер њој и даље ништа није тешко, а, како истиче, има и за кога да живи, а то су унуци и праунуци. Од два сина има шесторо унучади и 13 праунучади. И иза себе генерације професора музике, музичара, солиста и хориста које је одшколовала у 33 године дугој каријери музичког педагога. Готово да нема изазова који није остварила, чак је пре неколико година испробала лет падобраном који је вукао чамац, а вољела би и даље да опроба скок с падобраном из авиона.

- Сада се много боље осећам него пре него што сам била болесна, тако да нико нема са мном бриге и посла. Све у кући радим сама, јер ми то јако прија. Не волим да седим и мирујем, него стално смишљам како ћу провести време у покрету. Сад избегавам излажење због ове ситуације, али умем себи да осмислим време и кад сам сама - истиче бака Мира.

Сада је здрава и с нестрпљењем дочекује недјељу, када ће традиционално прославити 29. новембар - Дан АВНОЈ-а, који ће ове године бити у онлајн формату, у складу с епидемиолошким мјерама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана