Baka Mirjana u 90. godini pobijedila virus korona

Anadolija
Baka Mirjana u 90. godini pobijedila virus korona

NOVI SAD - U vrijeme kada svakodnevno stižu loše vijesti i obaraju se rekordi po broju oboljelih i preminulih od "kovida-19", devedesetogodišnja Novosađanka Mirjana Mihalek uspjela je da pobijedi virus korona zbog kog je završila u bolnici.

Ova energična i vedra žena koja i danas voli putovanja, planinarenja i druge izazove u septembru je započela desetu deceniju života.

Da je zaražena virusom, profesorka muzike u penziji, saznala je potpuno slučajno, nakon što je 20. juna na jednoj ekskurziji pala, a u bolnici su utvrdili da je slomila ruku pa su joj stavili longetu. Kako su bolovi bili izraženi u donjem dijelu tijela i nije mogla da se kreće, na ponovljenom pregledu utvrđeno je da ima naprsnuće karlice koje nije moguće operisati niti drugačije sanirati sem ležanjem, kome baka Mira, kako priznaje, nije vična.

Njen sin Dušan koji živi u Izraelu i bio je na odmoru u Novom Sadu morao je da se vrati kući, pa je bilo neophodno da majka, dok se ne oporavi, bude u domu za stare pod stalnim stručnim nadzorom.

- Preduslov za prijem u dom bio je negativan test na "kovid-19". I ispostavilo se da sam pozitivna na koronu. Kad je moj sin saznao, uspaničio se, ali toga dana mi nije bilo ništa. Dva dana kasnije sam dobila visoku temperaturu - prisjeća se Mirjana Mihalek.

Testiranje je obavljeno 1. jula, a dan kasnije Mirjana je dobila informaciju da je pozitivna. Sin Dušan, koji se trebao vratiti u Izrael i snaha Radmila, supruga njegovog preminulog brata, koja živi u stanu s bakom Mirjanom, automatski su se našli u zoni karantina na 14 dana i nisu mogli da napuštaju stan, a Mirjana je završila u Kovid centru Klinike za infektivne bolesti s upalom lijevog plućnog krila i visokom temperaturom.

- Da nisam dobila rezultate da sam pozitivna na koronu, možda mi ne bi skočila temperatura i ništa od ovoga se ne bi desilo - šali se Mirjana, dodajući da su ljekari i medicinsko osoblje bili izuzetno pažljivi prema njoj, pogotovo što je zbog povreda koje je imala od pada, bila gotovo nepokretna.

Zgrada Klinike za infektivne bolesti je stara i nema lift pa su je na snimanja nosili po stepenicama i spratovima.

Kaže i da je u sobi bila s Lidijom Vrtunski More, načelnicom Odeljenja za hronične opstruktivne bolesti Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, koja je takođe u bolnici bila zbog infekcijevirusom korona i koja joj je, iako i sama bolesna, bila na usluzi.

- Zahvaljujući toj pažnji i predusretljivosti, jako sam lako prebolela sve to. U sobi su bila četiri ležaja i sve te cimerke su se trudile da mi pomognu - navodi baka Mirjana.

Kako kaže, uz pomoć lijekova i infuzija, temperatura je brzo svedena na normalu, ali se pojavio tromb u plućima od virusa pa je primala terapiju i za saniranje tog problema. U početku je primala i kiseonik, ali se njeno stanje brzo popravljalo pa je ostalo da sačeka otpusno pismo, u vidu dva negativna testa na koronu.

Baka Mira navodi da je u bolnici provela gotovo tri sedmice, do 23. jula, a zatim je prebačena u dom za stare gdje je provela više od mjesec, potpuno se oporavila i vratila u svoj dom u novosadskom naselju Detelinara.

- Gde god sam bila svi su bili jako predusretljivi prema meni. Zbog ležanja usled korone oporavila mi se i karlica, tako da je došlo vreme da se vratim. Uprkos negodovanju sina došla sam kući. Pošto je počela školska godina tu mi je već bila i snaha, koja je učiteljica, tako da nisam bila sama, a i unuci su mi tu na usluzi za sve što mi zatreba. Kad su bili mali, oni su bili moja briga, sada sam ja njihova - napominje Mirjana Mihalek.

Posebno navodi da je veliki broj ljudi iznenađen kada vide koliko ima godina, što je pomalo nervira, jer na svoje godine ne gleda tako kao što je drugi vide.

Jer njoj i dalje ništa nije teško, a, kako ističe, ima i za koga da živi, a to su unuci i praunuci. Od dva sina ima šestoro unučadi i 13 praunučadi. I iza sebe generacije profesora muzike, muzičara, solista i horista koje je odškolovala u 33 godine dugoj karijeri muzičkog pedagoga. Gotovo da nema izazova koji nije ostvarila, čak je pre nekoliko godina isprobala let padobranom koji je vukao čamac, a voljela bi i dalje da oproba skok s padobranom iz aviona.

- Sada se mnogo bolje osećam nego pre nego što sam bila bolesna, tako da niko nema sa mnom brige i posla. Sve u kući radim sama, jer mi to jako prija. Ne volim da sedim i mirujem, nego stalno smišljam kako ću provesti vreme u pokretu. Sad izbegavam izlaženje zbog ove situacije, ali umem sebi da osmislim vreme i kad sam sama - ističe baka Mira.

Sada je zdrava i s nestrpljenjem dočekuje nedjelju, kada će tradicionalno proslaviti 29. novembar - Dan AVNOJ-a, koji će ove godine biti u onlajn formatu, u skladu s epidemiološkim mjerama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana