Археолошка превара вијека: Лаж која је 40 година успијевала да обмане на хиљаде научника

Г.С.
Археолошка превара вијека: Лаж која је 40 година успијевала да обмане на хиљаде научника

Такозвани "пилтдаунски човјек" представља археолошко откриће остатака лобање и вилице ископаних 1912. године из гробнице у Пилтдауну, селу у Источном Сасексу.

Представљени су као "карика која недостаје" - прелаз између човјека и мајмуна и као фосил до тада непознат науци. Свијет је био задивљен!

Откривени су дио лобање, неколико зуба и вилица. Остацима је дат и латински назив - Eoanthropus dawsini.

Једини проблем? Ријеч је била о превари! Није постојала "карика која недостаје". Пилтдаунски човек није био стваран!

Археолошка превара вијека

Научници су одмах довели у питање ово откриће. О њему је расправљано и дебатовано деценијама, али нико са сигурношћу није могао ни да га оспори ни да га потврди.

Налаз је тако остао контроверзан све до 1953. године, када је захваљујући новој технологији дефинитивно проглашен подвалом! Испоставило се да га чине доња вилица орангутана и лобања савременог човјека, пише Allday.com.

Сматра се да је превару осмислио "проналазач" пилтдаунског човјека - Чарлс Досон, геолог аматер и адвокат који је био међу члановима експедиције која је "открила" фосил. Управо он је био тај који је сакупио неколико угледних научника како би проучили остатке које је пронашао. Умро је 1916. године, много прије него што су налази оспорени.

"Пилтдаунска превара" је вјероватно најпознатија међу археолошким преварама. Расправе о овом открићу трајале су преко 40 година а, иако је Донсон био главни осумњичени, његова одговорност никада није са сигурношћу доказана.

Предложено је још неколико евентуалних твораца преваре, али све до данас се не зна ко је све организовао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана