Arheološka prevara vijeka: Laž koja je 40 godina uspijevala da obmane na hiljade naučnika

G.S.
Arheološka prevara vijeka: Laž koja je 40 godina uspijevala da obmane na hiljade naučnika

Takozvani "piltdaunski čovjek" predstavlja arheološko otkriće ostataka lobanje i vilice iskopanih 1912. godine iz grobnice u Piltdaunu, selu u Istočnom Saseksu.

Predstavljeni su kao "karika koja nedostaje" - prelaz između čovjeka i majmuna i kao fosil do tada nepoznat nauci. Svijet je bio zadivljen!

Otkriveni su dio lobanje, nekoliko zuba i vilica. Ostacima je dat i latinski naziv - Eoanthropus dawsini.

Jedini problem? Riječ je bila o prevari! Nije postojala "karika koja nedostaje". Piltdaunski čovek nije bio stvaran!

Arheološka prevara vijeka

Naučnici su odmah doveli u pitanje ovo otkriće. O njemu je raspravljano i debatovano decenijama, ali niko sa sigurnošću nije mogao ni da ga ospori ni da ga potvrdi.

Nalaz je tako ostao kontroverzan sve do 1953. godine, kada je zahvaljujući novoj tehnologiji definitivno proglašen podvalom! Ispostavilo se da ga čine donja vilica orangutana i lobanja savremenog čovjeka, piše Allday.com.

Smatra se da je prevaru osmislio "pronalazač" piltdaunskog čovjeka - Čarls Doson, geolog amater i advokat koji je bio među članovima ekspedicije koja je "otkrila" fosil. Upravo on je bio taj koji je sakupio nekoliko uglednih naučnika kako bi proučili ostatke koje je pronašao. Umro je 1916. godine, mnogo prije nego što su nalazi osporeni.

"Piltdaunska prevara" je vjerovatno najpoznatija među arheološkim prevarama. Rasprave o ovom otkriću trajale su preko 40 godina a, iako je Donson bio glavni osumnjičeni, njegova odgovornost nikada nije sa sigurnošću dokazana.

Predloženo je još nekoliko eventualnih tvoraca prevare, ali sve do danas se ne zna ko je sve organizovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana