Арапски богаташи купују гепарде као статусни симбол

Агенције
Арапски богаташи купују гепарде као статусни симбол

АБУ ДАБИ - Сваке године из Сомалиланда, независне државе на сомалијском територији, прокријумчари се око 300 младунчади гепарда, што би могло довести до истребљења ове врсте.

Сомалиланд је главна транзитна рута за кријумчарење гепарда на Афричком рогу захваљујући пропусним границама, одакле их у картонским кутијама или сандуцима превозе бродовима до Аденског залива и потом у њихову крајњу дестинацију - Арапско полуострво.

Према процјенама невладиних организација на свијету је остало око 7.500 гепарда који живе у дивљини, док их се још 1.000 налази заробљено у приватним кавезима у земљама залива у које су дошли илегалном куповином на интернету.

И док бројне земље, укључујући Уједињене Арапске Емирате и Саудијску Арабију, забрањују приватно власништво над гепардима и продају дивљих животиња, већина прокријумчарених гепарда заврши у кућама у арапском заливу, гдје они представљају статусни симбол за богаташе који објављују њихове фотографије на друштвеним мрежама. Тамо се могу видјети гепарди који леже на луксузним аутомобилима, како их гурају у базене, тјерају да једу лед и лизалице и слично.

Али за гепарде живот у заробљеништву може бити смртоносан ако их прије не убије путовање. Многи од њих до својих власника стижу повријеђени или са сломљеним ногама. Према неким процјенама, три од четири гепарда умру током таквог путовања. Студије коју су направиле поједине организације откриле су 1.367 огласа за продају гепарда, и то у највећој мјери из земаља арапског залива. Огласи у којима се продају гепарди долазе из 15 земаља, од тога више од 90 одсто из заливских земаља, а од тога 60 одсто из Саудијске Арабије.

- Какав год гепард да вас занима, ви затражите, ми ћемо га увести. Ако желите мужјака, ако желите женку, није проблем - наводи се у једном од огласа.

Цијене се крећу од 6.600 долара па навише. За више гепарда добија се попуст. Неки други оглашивачи нуде гепарде по цијени од 10.000 долара.

Бизнис

Трговање гепардима забрањено је према Конвенцији о међународној трговини угроженим врстама. Али према процјенама УН и Интерпола, трговање дивљим животињама је бизнис који годишње вриједи 20 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана