Arapski bogataši kupuju geparde kao statusni simbol

Agencije
Arapski bogataši kupuju geparde kao statusni simbol

ABU DABI - Svake godine iz Somalilanda, nezavisne države na somalijskom teritoriji, prokrijumčari se oko 300 mladunčadi geparda, što bi moglo dovesti do istrebljenja ove vrste.

Somaliland je glavna tranzitna ruta za krijumčarenje geparda na Afričkom rogu zahvaljujući propusnim granicama, odakle ih u kartonskim kutijama ili sanducima prevoze brodovima do Adenskog zaliva i potom u njihovu krajnju destinaciju - Arapsko poluostrvo.

Prema procjenama nevladinih organizacija na svijetu je ostalo oko 7.500 geparda koji žive u divljini, dok ih se još 1.000 nalazi zarobljeno u privatnim kavezima u zemljama zaliva u koje su došli ilegalnom kupovinom na internetu.

I dok brojne zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, zabranjuju privatno vlasništvo nad gepardima i prodaju divljih životinja, većina prokrijumčarenih geparda završi u kućama u arapskom zalivu, gdje oni predstavljaju statusni simbol za bogataše koji objavljuju njihove fotografije na društvenim mrežama. Tamo se mogu vidjeti gepardi koji leže na luksuznim automobilima, kako ih guraju u bazene, tjeraju da jedu led i lizalice i slično.

Ali za geparde život u zarobljeništvu može biti smrtonosan ako ih prije ne ubije putovanje. Mnogi od njih do svojih vlasnika stižu povrijeđeni ili sa slomljenim nogama. Prema nekim procjenama, tri od četiri geparda umru tokom takvog putovanja. Studije koju su napravile pojedine organizacije otkrile su 1.367 oglasa za prodaju geparda, i to u najvećoj mjeri iz zemalja arapskog zaliva. Oglasi u kojima se prodaju gepardi dolaze iz 15 zemalja, od toga više od 90 odsto iz zalivskih zemalja, a od toga 60 odsto iz Saudijske Arabije.

- Kakav god gepard da vas zanima, vi zatražite, mi ćemo ga uvesti. Ako želite mužjaka, ako želite ženku, nije problem - navodi se u jednom od oglasa.

Cijene se kreću od 6.600 dolara pa naviše. Za više geparda dobija se popust. Neki drugi oglašivači nude geparde po cijeni od 10.000 dolara.

Biznis

Trgovanje gepardima zabranjeno je prema Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Ali prema procjenama UN i Interpola, trgovanje divljim životinjama je biznis koji godišnje vrijedi 20 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana