Амазон је најригорознији у регрутирању нових радника. Да ли бисте прошли њихов тест?

klix.ba
Амазон је најригорознији у регрутирању нових радника. Да ли бисте прошли њихов тест?

Амазон је познат као једна од најригорознијих фирми када је у питању запошљавање. Овај див је познат по постављају тешких питања и загонетки кандидатима јер у сваки дио разговора укључују њихових 14 есенцијалних правила лидерства.

Кандидату се оцјењује особност и његове лидерске способности, а не квалификације и образовање.

Овај оглашивачки посао вриједан 17 милијарди долара свакодневно расте па је Амазон постао једна од ријетких компанија која може парирати  својим конкурентима Facebookу и Googleу, као идеално мјесто за све оне који траже посао.

Оглашавање је пословно подручје на које се компанија доста фокусира. Амазон има више од 1.000 отворених позиција за посао у својих седам тимова. Потреба за новом радном снагом мијења се као и годишња доба, али је тренутачна потражња већа од 130 мјеста која су, прошлог јуна, била отворена за запошљавање.

Бизнис инсајдерБусинесс Инсидер је разговарао с тренутачним и бившим радницима Амазона, као и с компанијом за запошљавање, како би олакшали припрему за разговор будућим кандидатима који своју будућност виде у Амазону.

Како добити позив

Препорука ће вас ставити за нијансу испред других кандидата када је у питању разговор за посао, али се ова компанија не ослања пуно на препоруке. Само 12% кандидата је на страници Glassdor написало да су позвани на интервју у ову фирму искључиво због препоруке. Како би успоредили, 15% Netflixових радника је позвано на разговор због препоруке и 25% Facebookових радника", преноси Glassdor.

Запосленик из Амазона сматра да препоруке могу помоћи кандидату да се истакне наспрам осталих, али да главни интервју има највећу улогу у томе хоћете ли добити посао или не.

Како се припремити за интервју

Разговори за посао у Амазону познати су по својој тежини. Умјесто да вас питају о прошлим пословима и искуствима, кандидатима се постављају бихевиорална питања. Циљ је компаније пронаћи  људе који ће се стопити с културом Амазона и зато њихов први разговор с кандидатом, који се обавља телефонски, траје сат времена.

Конор Фолеј, бивши радник Амазона тврди да се за разговор припремао на Glassdor страници за оцјењивање запосленика, тако што је записивао у Word документ сва питања која су корисници навели.

Тамо можете видјети да су кандидати без искуства у маркетингу запослени управо у том подручју рада. Важнија им је ваша склоност према принципима лидерства које они траже, од тога имате ли искуства у том подручју. Ево неколико типичних питања које кандидатима постављају запосленици Амазона:

1. Испричај ми једну ситуацију у којој се ниси слагао са својим шефом или колегом из тима.

2. Испричај ми ситуацију у којој си изишао из оквира свог посла.

3. Испричај ми догађај у којем си одлично савладао кризну ситуацију.

4. Наведите примјер када сте морали донијети пословну одлуку од високог утјецаја, а да нисте имали довољно података ни времена анализирати ситуацију.

Кандидати требају запамтити Амазонове принципе и објаснити како они представљају те вриједности. Амазон користи СТАР методу (Ситуација, задатак, акција и резултат) у својим интервјуима. Запосленици дају кандидатима ситуацију у којој требају имплементирати одређени принцип лидерства. Потребно је детаљно описати проблем и објаснити како би га они ријешили. Одговори темељени на одређеним подацима и статистици могу издвојити одређеног кандидата из хрпе.

Радник ове фирме процијенио је да више од половине успјешних одговора на питања из интервјуа долазе из кандидатове способности да квантифицира ситуацију и да је добро објасни. На примјер, запосленик може питати кандидата који жели мјесто у оглашавању, како би он помогао бренду да направи бољу стратегију таргетирања публике за одређене огласе.

Директор агенције за запошљавање Three Pillars Recruting Ави Богарт сматра да су питања Амазона одлична за боље оцјењивање кредибилитета кандидата. Када неко није довољно јасан, велике су шансе да му нешто недостаје. Управо зато је запосленицима у Амазону јако важан овакав начин испитивања при запошљавању.

Како функционише процес интервјуа

Цијели процес запошљавања траје мјесец дана, што стручњаци називају брзим процесом одабира. Запосленици би се требали јавити кандидатима с информацијама о сљедећем кораку, два дана након телефонског интервјуа. Они који стигну до интервјуа лице у лице, одговор могу очекивати у року од пет дана.

"Амазон има правило своје кандидате третирати као купце. Не желе беспотребно трошити његово вријеме. Желе да буду брзи, транспарентни и да их добро информирају о свему што требају знати при одабиру", тврди стручњак за оглашавање Амазона.

Прво вас позивају и с вама обављају телефонски интервју који траје сат времена. Ако сте сретник и успјешно га прођете, сљедећи је корак интервју уживо, гдје вас испитује неколико људи. Такав је систем испитивања познат и као Амазонов систем повећала.

Функционира на сљедећи начин: Кандидати улазе у просторију у којој ће их интервјуирати шест запослених. Сваки од њих кандидату поставља питања о једном или два принципа лидерства. Запосленици записују своја детаљна запажања, што лимитира количину контакта очима који они успостављају с кандидатом. Овај процес може трајати шест или више сати по кандидату.

Већина запосленика запослени су у сектору у којем се кандидат нада да ће добити посао. Увијек је један од запосленика особа из другог сектора (тзв. бар-раисер), али кандидати не знају која особа не припада сектору за који су се пријавили. Ови су запосленици подвргнути ригорозним обукама како би остали неутрални док постављају тешка питања потенцијалним радницима. Бар-раисер је ту да осигура како ће изабрани кандидат бити бољи од половице људи који су већ запослени на том мјесту у компанији. Бар-раисер и менаџер који запошљава кандидате морају се сложити око избора прије него што се кандидату понуди уговор.

Посао бар-раисера је копати дубље и додатно испитивати кандидате. Они ће их након одговора на одређено питање често питати "Зашто?". Кандидати би сваки свој одговор требало поткријепити провјереним информацијама или статистиком", сматра Рина Јасхајева, бивша радница Амазона.

Амазонов интервју процес је ригорозан и специфичан, али је и одличан. Connor Folley Amazonov начин интервјуирања користи и за потребе своје нове компаније.

"Процес је одабира ригорозан, али је уједно и прави приступ кандидату јер га мотивира да разговор схвати као изазов. Он се осјећа угодно да повеже своје потребе с потребама компаније за коју конкурира. Слично је као када желите приступити војсци или морнарици. Видите изазов, желите се доказати да га можете достићи и на крају постајете дио тог тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана