ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА: Мјесни и градски избори за Бањалучки округ (3): Избори темељ свему зашта народи су лили крв

Маријана Тодоровић Билић
ЗАПИСИ ИЗ АРХИВА: Мјесни и градски избори за Бањалучки округ (3): Избори темељ свему зашта народи су лили крв

Бранко Чубриловић је за "Глас" писао да опозиција пуном паром агитује да се не излази на изборе. Према његовим ријечима, опозиција је дјеловала идеолошки уједначено, критикујући Народни фронт, негирајући народну власт и захтијевајући неку своју демократију, борећи се да се онемогуће избори и да се не учврсте тековине НФ-а.

У обраћању омладини НФ је своју побједу представљао као будућност омладине, на којој је задатак да чува тековине НОБ-а и вриједно ради на обнови и изградњи земље.

Велики пропагандни предизборни митинг за грађане Бањалуке и околине одржан је 4. новембра 1945. Град је био украшен и у свечаном расположењу, како је преносила штампа. На главном тргу је стајао стуб са натписима: "За Тита", "За републику" и "Сви на изборе!". Говоре су држали посланички кандидат Бањалуке Осман Карабеговић и члан Извршног одбора НФ-а БиХ Љубо Бабић.

Осман Карабеговић је том приликом рекао:

- Избори 11. новембра нису обични избори. То су избори који падају послије наших страшних мука и патњи, то су избори којима ударамо темеље свему ономе зашто су лили крв и Срби, и Хрвати и Македонци и Словенци и сви наши народи. Зато је тај велики дан - дан националног славља.

Апеловало се на грађане да изађу на изборе и поклоне свој глас Народном фронту. Од изузетне важности за изборе у Босанској Крајини била је посјета маршала Тита Бањалуци.

Он је посјетио Бањалуку 5. новембра 1945, у највећем јеку предизборне кампање. Град је због предизборних митинга већ био окићен, што је посјети дало још свечанији тон. Тита је дочекало 25.000 људи, који су углас клицали: "Тито – Република!", "Крајина је Титова!" и "Хоћемо да Тито говори!" Тита су дочекали и званичници и представници Народног фронта и његових органа у Крајини и БиХ, као што су посланички кандидат за Бањалуку Осман Карабеговић, пуковник Ђурин Предојевић, министар владе БиХ Илија Дошен, члан Извршног одбора НФ-а за БиХ Љубо Бабић и многи други.

У обраћању народу Крајине Тито је, између осталог, рекао:

"Разумије се да је моја света дужност била да дођем у Босанску Крајину, гдје сам тешке године провео заједно са славним борцима, славним синовима Крајишницима у борби против домаћих издајника и туђинског окупатора... Једно бих желио, а то је, да овдје на тлу Крајине подвучем ону огромну заслугу народа Босанске Крајине, оне огромне жртве које је дао за величанствену побједу коју смо извојевали у борби за нашу земљу".

Предизборно обраћање Бањалучанима и становништву Босанске Крајине је настављено слављењем великих битака вођених на тлу Крајине и обећањима да ће напаћени народ Крајине бити награђен за своје жртве. На крају говора је Тито подсјетио на важност новембарских избора, додавши: "Другови и другарице, ми заправо знамо расположење народа, ми врло добро знамо, па ма какве изборе одржали, да ћемо добити огромну већину, јер то није наше добро него општенародно добро. Гласамо за себе, а не за кандидате". Кутија без листе је представљена као она у којој ће гласати сви који су "против тековина крвљу извојеваних, противу напора на обнови и изградњи наше земље, противу програма и начела Народног фронта – противу Народног фронта као цјелине и против народних маса окупљених у њему".

У првом броју "Гласа" након новембарских избора, који је изашао 18. новембра, објављени су и резултати избора по окрузима. У Бањалуци је за Народни фронт гласало 98% бирача. У наредним бројевима листа, све до краја 1945. године, објављивани су Титови говори, његови разговори са страним новинарима и званичницима и о изабраним посланицима из БиХ за Уставотворну скупштину, као и инострани текстови о изборима у Југославији.

"Глас" је у 22. броју на насловници објавио дио расправе са првог засједања Уставотворне скупштине - Декларацију о проглашењу ФНРЈ. Готово сви текстови објављени у том и у неколико наредних бројева информисали су о слављу грађана поводом проглашења републике и укидања монархије. У листу је објављено предавање Едварда Кардеља, потпредсједника савезне владе и министра за Конституанту, одржано путем радија, чија су теме биле главне карактеристике Устава ФНРЈ. Исти број листа донио је и нацрт Устава ФНРЈ. На тај начин комунистичка власт у земљи је жељела да грађанима приближи нови систем власти. Устав је представљао копију совјетског, којег је Уставотворна скупштина прилагодила југословенским приликама. У њему су озакоњене тековине НОР-а. Југославија је остала уједињена у шест република са пет нација.

Мр Маријана Тодоровић Билић, архивиста Архива Републике Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана