Видовдан: Послије 630 година не зна се шта је мит, а шта се заправо десило?

B92
Видовдан: Послије 630 година не зна се шта је мит, а шта се заправо десило?

Данас је Видовдан. Дан сјећања на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу прије 630 година. А тачно прије 100 година потписан је и Версајски мировни уговор, чиме је завршен Први свјетски рат.

Видовдан је кроз српску историју више пута имао карактеристике преломног датума - одређеним политичким догађајима окретао се историјски контекст.

О томе да ли је судбина Срба нераскидиво везана за дан када су се на Косову пољу опредјелили за царство небеско, говорио је у за О2 историчар Дејан Ристић.

“Косовска битка је само један у низу сукоба између Срба и Турака који су се дешавали од почетка 14. века”, рекао је Ристић.

На питање шта је мит, а шта истина када је у питању победник Косовске битке 1389. године, Ристић је рекао:

“То је најмитологизованији историјски догађај у нашој прошлости (Косовска битка). Она се заправо догодила чак 13 дана пре него што ми славимо, тачније 15. јуна 1389. године. Ми већ годинама, да напоменем, прослављамо погрешан датум Косовске битке 28. јун”, рекао је и објаснио да када је држава прешла на нови календар, црква је остала на старом, па зато обележавамо с 13 дана закашњења.

Подсетио је да се битка одиграла на Газиместану, на којем су се сукобиле двије војске - српска коалициона коју су чиниле трупе свега тројице великаша кнеза Лазара, Вука Бранковића и босанског краља Твртка I Великог и са друге стране турска војска коју је предводио емир, а не султан Мурат I.

“Први турски султан је био његов син Бајазит I”, објаснио је Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана