Тито је обожавао Кирка: "Био сам у Југославији и желио сам да се састанем са предсједником"

Agencije
Тито је обожавао Кирка: "Био сам у Југославији и желио сам да се састанем са предсједником"

Добро је позната чињеница да је Јосип Броз Тито обожавао холивудске филмове, па зато и не чуди да је боравак Кирка Дагласа у СФРЈ искористио да се састане са чувеним глумцем

Холивудска легенда Кирк Даглас, који је преминуо синоћ у 104. години, својевремено је у мемоарима описао сусрет са Јосипом Брозом Титом. Као велики обожавалац седме уметности Тито је послао приватни авион по глумца и његову жену.

"Био сам у Југославији и желео сам да се састанем са председником Титом. Британски амбасадор ми је рекао: 'Драги мој, ја чекам већ шест недеља да ме председник Тито прими на десет минута да му предам акредитиве. Немаш шансе'", присетио се Кирк, преносе Новости.

Према његовим речима, убрзо је изашао из канцеларије амбасадора и назвао председнички кабинет.Наредног јутра, Тито је послао приватни авион да превезе Дагласа и његову жену до Љубљане, где су пуна три сата разговарали и шетали.

 

"Гледао је све моје филмове, а омиљени му је био Обрачун код ОК Корала. Рекао ми је да обожава да гледа филмове, јер му накратко одвлаче пажњу са проблема са којима се суочава", рекао је Даглас и интервјуу са Роџером Ебертом.

Холивудски глумац се сећа и сусрета са британским амбасадором након тога, који је био бесан због чињенице да сам се ја одмах састао са Титом, а да он и после шест недеља није успео.

"Ви сте провели три сата са Титом, а ја не могу десет минута. Реците ми, молим вас, како Вам је то успело", упитао је амбасадор, на шта му је Даглас одговорио једноставним питањем: "Господине амбасадоре, колико сте ви филмова снимили?".

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана