Сваки Хитлеров оброк морале су пробати да не би био отрован VIDEO

express.hr
Сваки Хитлеров оброк морале су пробати да не би био отрован VIDEO

Група младих жена у Трећем Рајху свакодневно је живјела на ивици, бавиле су се послом који није хтио (а ни морао) да ради свако. Биле су Хитлерове дегустаторке хране, које су све што је фиреру долазило на сто прије њега пробале у случају да га је неко из његових редова или од савезника хтио отровати. Њихова дужност била је права част, част служења Хитлеру.

Оне су се држале далеко од јавности, све до 2013. године када је 95-годишња Маргот Волк своју причу подијелила са новинаром “Шпигела”. Сад је о животу Хитлерових дегустаторки направљена и представа редитељке Мишел Колос Брукс.

У центру пажње су приче о животу четири жене које су живјеле у школи поред Вучје јазбине, Хитлеровог сједишта у Другом свјетском рату. Комплекс се налазио у Пољској.

За ту причу редитељка је чула сасвим случајно, док је с партнером за писање кратила вријеме чекајући лет. Питао ју је хоће ли она о томе писати или он.

Њој је прича одмах била занимљива, имала је све елементе које су људе занимали. Жене је Брукс приказала као савремене тинејџерке које плешу на звукове поп музике, али причају о Френку Синатри, Кларку Гејблу, Хитлеру и мржњи према Јеврејима.

Представа истражује необичан период историје Другог свјетског рата и преиспитује универзалну тему адолесценције, али у јако опасном окружењу. Иако је њихов живот био препун тренутака у ком су страховале за свој живот, са сваком кашиком коју су приносиле устима, уствари је то био јако досадан посао, пише ББЦ.

У поређењу са низом ратних искустава других, њима је живот био доста лаган и једноставан. До 1944. године у Њемачкој је било много гладних, а оне су добијале три оброка дневно и доста ријетке састојак будући да је Хитлер био вегетаријаниац, па се његова прехрана већином састојала од пиринча, тјестенине и егзотичног воћа.

“Неке су почеле да плачу чим би требало да једу јер су се јако бојале. Морале смо да поједемо све и да чекамо сат времена након тога. И сваки пут смо страховале хоће ли да нам буде лоше. Плакале смо од среће јер нам је било драго што смо остале живе”,  причала је Волк.

Чланови СС-а сервирали би храну, чекали сат времена да би видјели јесу ли добро, и након тога храну однијели Хитлеру. Али, између оброка дјевојке су само чекале. Чекале да виде хоће ли да умру или преживе.

Колико је познато, ниједна од тих дјевојака заправо није отрована. Али се о њима, осим онога што је испичала Волк, јако мало зна. Чини се да је она тада била једина дегустаторка која је преживјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана