Студија: Жене су се такође бавиле ловом, и то веома успјешно

Tanjug
Foto: Ilustracija

ЛОНДОН - Древни стереотип да је лов у праисторијским временима био посао резервисан искључиво за мушкарце је изгледа демантован, пошто нова студија сугерише да се ловом бавило готово 80 одсто жена, пише лондонски Тајмс.

   Професорка Кара Вол Шефлер са Унвиерзитета Сијетл Пацифик, која је водила истраживање, рекла је да су жене обично биле веома способне, а да су баке биле међу најбољим ловцима у селу.

 

   Она је навела да студија поткопава наратив о мушкарцу као ловцу, за коју наводи да је био неоправдано утицајан у научним круговима, али и у друштву у целини.
 

   "Мит о мушкарцу као ловцу наводно описује поделу рада у људским групама за преживљавање, при чему мушкарци лове, а жене сакупљачи", рекла је Вол Шефлер.
 

   Она је додала да увијек када се мушкарци описују као "агресивни, јаки, доминатни", користи се наратив о мушкарцу као ловцу који сугерише да су они еволуирали тако да се понашају агресивно јер их је то чинило бољим ловцима.
  

 "Ово се и даље редовно појављује у нашем друштву", истакла је професорка.
 

   Она и њене колеге су анализирале описе, који датирају из 1800-их година, скоро 400 заједница ловаца-сакупљача, од чега за 63 заједнице постоје детаљи о томе на који начин су задаци били подељени између полова.

    За 50 заједница, односно у 79 одсто случајева, постојали со подаци о женама ловцима, а у студији се напомиње да су се рачунали само примјери када су жене ловиле са намјером, а не уколико би случајно уловиле плен.
 

   Додаје се да жене нису биле ограничене на лов мањих животиња, већ да су биле способни ловци широм свијета, с обзиром на то да је студија проучавала ловце-сакупљаче у Америци, Африци, Евроазији, Аустралији и Океанији.
 
   "Прикупљени подаци о женама ловцима директно се супротстављају традиционалној парадигми да су жене биле искључиво сакупљачи, а мушкарци ловци", закључују Вол Шефлер и њени коаутори у раду објављеном у часопису ПЛОС Оне.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана