Studija: Žene su se takođe bavile lovom, i to veoma uspješno

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Drevni stereotip da je lov u praistorijskim vremenima bio posao rezervisan isključivo za muškarce je izgleda demantovan, pošto nova studija sugeriše da se lovom bavilo gotovo 80 odsto žena, piše londonski Tajms.

   Profesorka Kara Vol Šefler sa Unvierziteta Sijetl Pacifik, koja je vodila istraživanje, rekla je da su žene obično bile veoma sposobne, a da su bake bile među najboljim lovcima u selu.

 

   Ona je navela da studija potkopava narativ o muškarcu kao lovcu, za koju navodi da je bio neopravdano uticajan u naučnim krugovima, ali i u društvu u celini.
 

   "Mit o muškarcu kao lovcu navodno opisuje podelu rada u ljudskim grupama za preživljavanje, pri čemu muškarci love, a žene sakupljači", rekla je Vol Šefler.
 

   Ona je dodala da uvijek kada se muškarci opisuju kao "agresivni, jaki, dominatni", koristi se narativ o muškarcu kao lovcu koji sugeriše da su oni evoluirali tako da se ponašaju agresivno jer ih je to činilo boljim lovcima.
  

 "Ovo se i dalje redovno pojavljuje u našem društvu", istakla je profesorka.
 

   Ona i njene kolege su analizirale opise, koji datiraju iz 1800-ih godina, skoro 400 zajednica lovaca-sakupljača, od čega za 63 zajednice postoje detalji o tome na koji način su zadaci bili podeljeni između polova.

    Za 50 zajednica, odnosno u 79 odsto slučajeva, postojali so podaci o ženama lovcima, a u studiji se napominje da su se računali samo primjeri kada su žene lovile sa namjerom, a ne ukoliko bi slučajno ulovile plen.
 

   Dodaje se da žene nisu bile ograničene na lov manjih životinja, već da su bile sposobni lovci širom svijeta, s obzirom na to da je studija proučavala lovce-sakupljače u Americi, Africi, Evroaziji, Australiji i Okeaniji.
 
   "Prikupljeni podaci o ženama lovcima direktno se suprotstavljaju tradicionalnoj paradigmi da su žene bile isključivo sakupljači, a muškarci lovci", zaključuju Vol Šefler i njeni koautori u radu objavljenom u časopisu PLOS One.
    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana