Прошло је 50 година од смрти Брус Лија

AA
Foto: Instagram

ХОНГ КОНГ - Прошло је 50 година од смрти Брус Лија, најславнијег мајстора борилачких вјештина.

Обожаваоци легенде борилачких вјештина Брус Лија, окупили су се ове седмице у Хонг Конгу како би обиљежили смрт свог идола који је преминуо прије пола вијека, присјећајући се његовог наслијеђа и његове животне филозофије о упорности.

Ли, који је рођен у Сан Франциску, али је одрастао у азијском финансијском центру, био је познат по свом таленту за борилачке вјештине и борби против расистичких приказа Азијата на великим и малим екранима 1960-их и 70-их година.

Умро је у 32. години од алергијске реакције на лијекове против боли. Његове кунг фу вјештине, које је показивао у филмовима, помогле су му да постане свјетски познат, али и да популарише борбене вјештине.

У Хонг Конгу су организоване изложбе о његовом животу и каријери. Положено је и цвијеће на његову статуу у Авенији звијезда, туристичкој атракцији по узору на Холивудску стазу славних у луци Викторија.

Државни музеј организовао је камп за ученике да уче о Лијевом наслијеђу, а уприличена је и пројекција његових филмова. 

У доби од пет година Брус се почиње појављивати ​​у д‌јечјим улогама у мањим филмовима, укључујући "The Birth of Mandkind" (1946.) и "Fu gui fu yun" (1948.). Са 12 година Брус је почео похађати Ла Salle College, а прекретница у његову животу бит ће један немили догађај.

На улицама Хонг Конга претукла га је улична банда и тад је одлучио да почне интензивно тренирати борилачке вјештине.

Пет година подучавао га је Сифу Јип Мана, учитељ wing chun кунг фуа, и то је био једини формални тренинг борилачких вјештина које је Лее икад похађао. Био је толико талентован за све тјелесне вјештине да је чак и у Хонг Конгу освојио велико натјецање у плесу cha-cha-cha с 18 година.

Иза себе је оставио велики број филмова међу којима су "The Big Boss" и "Fist of Fury". Његов посљедњи филм "Еnter the Dragon", објављен је шест дана након његове смрти и постао је његов најпопуларнији филм.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана