Prošlo je 50 godina od smrti Brus Lija

AA
Foto: Instagram

HONG KONG - Prošlo je 50 godina od smrti Brus Lija, najslavnijeg majstora borilačkih vještina.

Obožavaoci legende borilačkih vještina Brus Lija, okupili su se ove sedmice u Hong Kongu kako bi obilježili smrt svog idola koji je preminuo prije pola vijeka, prisjećajući se njegovog naslijeđa i njegove životne filozofije o upornosti.

Li, koji je rođen u San Francisku, ali je odrastao u azijskom finansijskom centru, bio je poznat po svom talentu za borilačke vještine i borbi protiv rasističkih prikaza Azijata na velikim i malim ekranima 1960-ih i 70-ih godina.

Umro je u 32. godini od alergijske reakcije na lijekove protiv boli. Njegove kung fu vještine, koje je pokazivao u filmovima, pomogle su mu da postane svjetski poznat, ali i da populariše borbene vještine.

U Hong Kongu su organizovane izložbe o njegovom životu i karijeri. Položeno je i cvijeće na njegovu statuu u Aveniji zvijezda, turističkoj atrakciji po uzoru na Holivudsku stazu slavnih u luci Viktorija.

Državni muzej organizovao je kamp za učenike da uče o Lijevom naslijeđu, a upriličena je i projekcija njegovih filmova. 

U dobi od pet godina Brus se počinje pojavljivati ​​u d‌ječjim ulogama u manjim filmovima, uključujući "The Birth of Mandkind" (1946.) i "Fu gui fu yun" (1948.). Sa 12 godina Brus je počeo pohađati La Salle College, a prekretnica u njegovu životu bit će jedan nemili događaj.

Na ulicama Hong Konga pretukla ga je ulična banda i tad je odlučio da počne intenzivno trenirati borilačke vještine.

Pet godina podučavao ga je Sifu Jip Mana, učitelj wing chun kung fua, i to je bio jedini formalni trening borilačkih vještina koje je Lee ikad pohađao. Bio je toliko talentovan za sve tjelesne vještine da je čak i u Hong Kongu osvojio veliko natjecanje u plesu cha-cha-cha s 18 godina.

Iza sebe je ostavio veliki broj filmova među kojima su "The Big Boss" i "Fist of Fury". Njegov posljednji film "Enter the Dragon", objavljen je šest dana nakon njegove smrti i postao je njegov najpopularniji film.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana