Преминуо посљедњи пилот Југословенског краљевског ваздухопловства

Срна
Преминуо посљедњи пилот Југословенског краљевског ваздухопловства

БЕОГРАД - Посљедњи живи пилот Југословенског краљевског ваздухопловства и учесник Априлског рата Златко Рендулић, генерал-пуковник авијације у пензији, пилот, инжењер и доктор техничких наука, преминуо је у 101. години.

Рендулић је преминуо у суботу, 24. априла, саопштило је Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Србије.

Рођен је 29. септембра 1920. године у Јастребарском, код Загреба, а већ са 14 година завршава једриличарски курс у Вршцу да би се 1940. године уписао и завршио пилотску школу Југословенског краљевског војног ваздухопловства.

Рендулић је учествовао у Априлском рату, а послије капитулације живио је и радио у Загребу све до 1943. године, када одлази у партизане.

По доласку у партизане послат је у Италију у школу британског Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ) за обуку на "спитфајерима" за пилота ловца.

Када је постигнут споразум са СССР-ом, он је са групом пилота послат у Грозни на обуку за пилота јуришних бомбардера "иљушин" (Ил-2).

Рендулић је војну каријеру завршио у чину генерал-пуковника, као помоћник начелника Генералштаба за научноистраживачки рад.

Активно је летио до 1959. године, уз краће прекиде, на 47 типова авиона.

Дипломирао је на Машинском факултету у Београду 1948. године, совјетској Војноваздухопловној инжењерској академији "Жуковски", а магистрирао 1954. на универзитетима Корнел и Мичиген.

Рендулић је докторирао 1964. на Машинском факултету у Београду и као редовни професор радио у Центру за стратешке студије Генералштаба ЈНА.

Био је одговоран за пројекте авиона "галеб" (Г-2), "јастреб" (Ј-21) и "крагуј" (Ј-20), а затим постављен на мјесто начелника ваздухопловно-техничке службе, а од 1972. прелази у Генералштаб ЈНА.

Златко Рендулић војну каријеру завршио је у чину генерал-пуковника, као помоћник начелника Генералштаба за научноистраживачки рад, а у пензији је био од 1. јануара 1981. године.

Био је предавач Аеродинамике на југословенским војним школама и дугогодишњи предавач у Центру за стратегијске студије Генералштаба ЈНА.

Објавио је више од 20 књига из области ваздухопловне технике и испитивања ваздухоплова, а његови уџбеници из аеродинамике и теорије летења су и данас међу најбољима из те области.

Рендулић је био члан Међународне ваздухопловне академије, као и многих ваздухопловних удружења, те носилац многих ратних и мирнодопских одликовања.

Мјесто и вријеме сахране биће накнадно објављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана