Погледајте најстарију српску цркву, у њој се крстио Стефан Немања

GS
Foto: FB

Црква Светих апостола Петра и Павла у Расу, свједок вијекова, чува у својим зидинама богатство историје и духовности.

Са каменим свједочанством прошлости, ова светиња преноси причу о вјери која је укоријењена у темељима наше културе и традиције.

Цркву Светих апостола Петра и Павла саградио је Стефан Немања, велики жупан и оснивач Немањићке династије, у 12. вијеку. 

Њено подизање представља не само архитектонско достигнуће већ и симбол духовне снаге која је обликовала српски идентитет.

Ова монументална грађевина постала је камен темељац српске средњовијековне културе, остављајући наслијеђе које и данас дубоко прожима колективну свијест, преноси Глас Српске.

Црква апостола Петра и Павла у Расу је свједок промјена кроз вијекове, од времена Немањића до данашњих. Ова архитектонска љепота није само камени споменик прошлости, већ и живући тестамент вјери која је одољела вијековима. Њена монументална фреска и умјетнички детаљи представљају изузетан израз духовне преданости и умјетничког стваралаштва, чинећи је неизоставним дијелом културне ризнице Србије.

Подигнута у периоду од 1163. до 1168. године, представља врхунац средњовијековне српске архитектуре. Основана је као дио манастирског комплекса, а градња је започета под надзором великог жупана Стефана Немање, који је потом ступио у монашки ред под именом Симеон.

Архитектонска структура цркве комбинује бизантске и романске стилове, а њени зидови свједоче о мајсторству средњовијековних градитеља. Унутар цркве, прелијепе фреске приказују библијске сцене и светитеље, пружајући увид у вјерске и културне вриједности тог времена.

POGLEDAJTE VIDEO

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана