Откуд грчки храм у Бањалуци? (ФОТО)

ГС
Откуд грчки храм у Бањалуци? (ФОТО)

БАЊАЛУКА - Саво Милић је, кажу, у Бањaлуку пристигао половином 19. вијека из једног требињског села.

"Као и други придошли Херцеговци, дао се на трговину и стекао голем иметак а, у међувремену, и три сина. Кућу је подигао близу Ферхадије а у њој је, веле, имао први лифт у Бањалуци. Проницљиви и помало необични бањалучки трговац није се, очигледно, либио да у Бањалуку доноси новине из великога свијета", написао је историчар Зоран Пејашиновић на свом Фејсбук профилу.

У занимљивом запису, какве овај професор бањалучке Гимназије често објављује, наводи се и да је газда Саво, мислећи о свему, још за живота дао да се сачини велика породична гробница. Ништа необично, поготово за имућне трговце тога доба.

"Међутим, када је на Православном гробљу "Светог Пантелије” освануо старогрчки, тачније коринтски храм, вјерујемо да су се Бањалучани свих вјера силно изненадили, а неки, вјерујемо, и прекрстили лијевом руком", наводи Пејашиновић.

До данашњих дана изнад храма лебди питање шта је газда Саву понукало да себи и својима сачини овај чудновати маузолеј. Тешко да га је пут носио до Акропоља или неког грчког острва, па да помислимо да га је нека тамошња древна грађевина омађијала.

"Биће да смо пронашли одговор на ово замешатељство. Газда Саво је инспирацију за овај импорт нашао на неком пословном путовању у Бечу! Наиме, ово његово сочињеније неодољиво подсјећа на бечки Храм Августа и Ливије (слика у прилогу) из првог вијека нове ере. Занимљиво је да је то здање једно вријеме служило као Храм разума а потом и Трговачки суд. Да ли је то знао и газда Саво, не усуђујемо се устврдити, али сличност Савиног и тог храма остаје више него очигледна", закључује професор Пејашиновић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана