О чему се ради у пjесми "Хотел Калифорнија" групе Иглс?

ГС
О чему се ради у пjесми "Хотел Калифорнија" групе Иглс?

Албум Мајкла Џексона Трилер није више на првом мјесту најпродаванијих албума у Сједињеним Државама, ту позицију је преузела колекција највећих хитова групе Иглс

Албум ове групе Хотел Калифорнија је на трећем мјесту.

О чему се ради у пјесми, истражује Ален Конор.

Рок звезде нису биле нежне према хотелима седамдесетих година прошлог века.

У песми Лифе'с Беен Гоод, повремени гитариста групе Иглс Џо Волш не околиша, већ пјева.

„Живим у хотелима, рушим зидове", а затим признаје: „Зато имам књиговођу да све то плати."

„Све то" је уствари право богатство. У званичној биографији групе, Волш се сећа ноћи у хотелу Астор тауерс у Чикагу, током које су он и глумац Џон Белуши („Браћа Блуз") направили штету у изсносу од 28.000 долара.

Инциденти по хотелима нису били страни бендовима у то време. Сетимо се само покојног бубњара групе Лед Цепелин, Џона Бонама који је возио мотор Харли Дејвидсон, који је добио за рођендан, кроз ходнике хотела Континентал Хајат у Лос Анђелесу или Кита Муна, бубњара групе Ху, који је упао у базен хотела Холидеј ин у граду Флинту у адржави Мичиген возећи линколн континентал.

Али Иглсима? Опуштени, наизлед умивени бенд који је песмом тражио од Америке „Wе оугхта таке ит еасy"?

 

Старији чланови групе Иглс, Глен Фреј и Дон Хенли мирно су толерисали Волшову деструкцију, али када је дошао ред на њих да напишу шта им је значио живот на турнеји, резултат није био толико буквалан и донео им је више новца, него што су пара потрошили на хотеле.

Дону Хенлију се свиђала фраза „Хотел Цалифорниа" неко време, али још увек није постала део песме, јер су се средином седамдесетих чланови чланови бенда држали веома необичајеног начина рада. У том тренутку, они нису још увек комуницирали преко адвоката, али су се један другом обраћали по презимену.

Други гитариста Иглса, Дон Фелдер имао је задатак да сними инструментални део песме и да то преда Фреју и Хенлију у нади да ће они то прихватити. Док је био у Лос Анђелесу то је радио у својој кући у кањону Топанга, а док је био на турнеји јавила му се супруга Сузан, која се недавно породила.

Рекла му је кратко: „Селимо се." Док се одмарала у башти са својом бебом, приметила је да је поред ћебета на коме су лежале гнездо звечарки. Сузан и њен син су се одмах преселили у кућу у Малибуу, а када им се придружио Дон је прионуо на снимање песме.

Змија у наводно идиличној башти одговарала је ритму будуће песме. Акорди више подсећају на фламенко, него на рок музику, прате неправилан ритам, због чега је радни наслов био "Мексички реге", што се допало Фреју и Хенлију.

Што се тиче текста песме, који су њих двојица написали, он описује уморног путника кога привуче „љупко место" испуњено гротескним ликовима, истовремено је и гламурозно и застрашујуће и њему се чини да никада неће моћи да оде одатле.

У последњих 40 година, људи су покушавали да дешифрују шта стихови песме значе уз много маште, да та прича има некаквог смисла. Вероватно се треба сетити Фрејевих речи: „Одлучили смо да направимо чудну песму, просто да видимо да ли то може да нам прође."

Другим речима, значење песме Хотел Цалифорниа је пре случајно, него што је скривено. Атмосфера у којој се човек налази у непознатом, руралном окружењу и није му јасно шта се дешава, подсећа, каже Фреј на роман „Чаробњак" Џона Фаулса.

Ово дело енглеског писца волели су припадници контракултуре, због тога што је у њему приказан тајни свет (у роману је то грчко острво), где је јунак није сигуран шта је стварно, а шта не. Сам Фаулс није мислио да му је ово најуспелије дело. „Ово је далеко од добро написане књиге", рекао је. „Упао сам у сваку замку писца почетника".

 

Најпродаванији албуми у САД

  • Еаглес, Греатест Хитс 1971-75
  • Мицхаел Јацксон, Тхриллер
  • Еаглес, Хотел Цалифорниа
  • Биллy Јоел, Греатест Хитс Вол И анд ИИ
  • Лед Зеппелин, Лед Зеппелин ИВ
  • Пинк Флоyд, Тхе Wалл
  • АЦ/ДЦ, Бацк ин Блацк
  • Гартх Броокс, Доубле Ливе
  • Хоотие & Тхе Блоwфисх, Црацкед Реар Виеw
  • Флеетwоод Мац, Румоурс

Колаж зачудних слика је савршен начин писања песме, али фанови рок музике желе да знају шта тачно сваки детаљ значи.

Теорије које су кружиле међу људима сумирају типичне представе обожаватеља о рок музичарима: па „wарм смелл оф цолитас" је уствари мирис марихуане, лице на насловној страни сингла које не можете јасно да видите је сатаниста, а чувени стих „yоу цан цхецк оут анy тиме yоу лике, бут yоу цан невер леаве" доказује да је Хотел Цалифорниа уствари психијатријска болница, завносност од хероина... или нешто слично.

„Неодређеност је главни метод у писању песме" Фреј је рекао новинару током голф турнира на калифорнијској плажи Пебл бич 2003, на коме је играо с колегом Хјуием Луисом. „Стихови могу да значе шта год слушалац пожели да значе."

У случају Хотел Цалифорниа, то значи да се песма емитује на америчком радију сваких 11 минута. Такође, то значи да су чланови групе Иглс, који се иначе међусобно туже, поднели тужбу против истоименог хотела у Мексику.

Група никада није поновила овакав успех, а то је их је довело до рапада. Мање маштовити слушаоци више воле осећање које песма изазива, уместо њеног тачног значења, а у питању је губитак невиности и наивности који осећа јунак романа „Чаробњак".

А стихови о томе да су заробљеници у свету „розе шампањца с ледом", спајају задовољство и кајање на крајње далековидан начин.

Јер када сте последњи пут чули да је неки музичар уништио своју хотелску собу?

Можда 2004, када је члан групе Бустед, Мет Вилис бацио телевизор кроз прозор своје хотелске собе и одмах је извинио због тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана