Неексплодирана атомска бомба бачена на обалу Џорџије и послије 65 година није пронађена

ГС
Неексплодирана атомска бомба бачена на обалу Џорџије и послије 65 година није пронађена

Године 1958, два авиона америчког ваздухопловства су се сударила изнад Џорџије. У једном од авиона налазила се атомска бомба коју је пилот избацио на обали острва Тајби и безбједно слетио. Послије више покушаја, бомба још увијек није пронађена.

С времена на вријеме, висок ниво радиоактивности код обале острва Тајби у Џорџији, тјера америчку владу да поново крене у потрагу за атомском бомбом која је вјероватно скривена на морском дну, испод неких четири до 16 метара воде и пијеска.

Дана 5. фебруара 1958. два авиона америчког ваздухопловства су се сударила у ваздуху током обуке. Стратешки бомбардер Б-47 носио је термонуклеарну бомбу Марк 15.

Више од два мјесеца, рониоци ваздухопловства и морнарице претраживали су подручје од 60 квадратних километара у Восов Саунду, заливу Атлантског океана у близини Саване. Никада нису успјели да пронађу атомску бомбу, пише Бизнис инсајдер

Четрдесет година касније, пензионисани официр ваздухопловства, који се сјећао новинских извјештаја о изгубљеној бомби из дјетињства, започео је потрагу за њом.

„Ово је насљеђе Хладног рата“, каже Стивен Шварц, аутор књиге Атомска ревизија: трошкови и посљедице америчког нуклеарног оружја од 1940. године. „Ово је нека врста подсјетника колико је ситуација била конфузна и колико су ствари биле опасне.“

Али неки стручњаци сматрају да чак и ако неко пронађе бомбу, можда је боље да је остави закопану.

Мисија оружане обуке

У вријеме судара, била је „уобичајена пракса“ да пилоти ваздухопловних снага на мисијама обуке носе бомбе на авиону, према извјештају о несрећи у Тајбију из 2001. године.

Сврха обуке била је симулација нуклеарног напада на Совјетски Савез. Вјежбали су летење изнад различитих америчких градова и мјеста да виде да ли ће електронски зрак прецизно доћи до циља.

Мајор Хауард Ричардсон, који је управљао бомбардером Б-47 са оружјем, завршио је своју мисију. У међувремену, други пилот, поручник Кларенс Стјуарт, који је летео у ловцу Ф-86 обучавао се у пресретању млазњака. Али Стјуартов радар није открио да постоје два Б-47, и он и Ричардсон су се сударили.

Сви су преживјели несрећу. Стјуарт се катапултирао и задовио промрзлине. Ричардсон је схватио да не може безбједно да спусти оштећени авион на писту у изградњи ваздухопловне базе уз тежину бомбе.

Кренуо је ка океану, бацио атомску бомбу са око двије хиљаде метара и безбједно слетио.

Према извјештају из 2001. године, посада авиона није видјела експлозију након тога. Али 2008. године, Ричардсон је написао у чланку објављеном у локалном листу Савана морнинг њус да он и посада у авиону можда нису видјели експлозију бомбе јер је скренуо авион.

Ричардсон је 2004. рекао за Си-Би-Ес њус да жали што је бацио бомбу, с бозиром на све проблеме које је изазвала.

„Требало је да останем упамћен због безбједног слетања“, рекао је мајор. „Претпостављам да је ова бомба оно по чему ће ме помињати."

Питање капсуле плутонијума

Недјељама након судара, око 100 морнаричких ронилаца тражило је бомбу користећи ручни сонар. Мали авиони и бродови су претраживали обалу и мочваре.

Дана 16. априла 1958. војска је прекинула потрагу и прогласила да је бомба „неповратно изгубљена“. У то вријеме, Ваздухопловство је саопштило да оружје није у потпуности састављено и да „не постоји опасност од експлозије или радиоактивности“.

Тадашња технологија није познавала затвореноно атомско оружје. Плутонијум је био одвојен од кућишта бомбе и експлозива који је изазвао имплозију, објашњава Шварц. Оружје је било „комплетно“ само када је плутонијумска капсула или језгро било унутра.

Америчка влада и војска су више пута саопштавале да бомба код Тајбија није имала капсулу плутонијума када ју је Ричардсон избацио. На примопредајници за бомбу коју је Ричардсон тада потписао стоји да неће дозволити убацивање „активне капсуле“ у оружје.

Писмо из 1966. са којег је скинута ознака повјерљивости 1994. закомпликовало је цијелу причу. Помиње се на свједочењу тадашњег помоћника министра одбране Џека Хауарда пред Конгресним комитетом који је бомбу Тајби назвао потпуним нуклеарним оружјем, са укљученим плутонијумом. Године 2001, војни портпарол је за Атлантик рекао је да су разговарали са Хауардом и „сагласили се да је његов меморандум био грешка“.

„Знам да неки људи мисле да је то ријешено“, наводи Шварц. „Нисам се у потпуности одлучио, али осјећам да ми је угодније да се бавим извјештајима из тог времена.“

Откривање бомбе под водом

Године 2000, пензионисани официр ваздухопловних снага Дерек Дјук је контактирао Џека Кингстона, тадашњег члана Представничког дома из Џорџије, о несталој бомби и Хауардовом меморандуму, известио је Си-Би-Ес њус. На наговор конгресмена, Ваздухопловство је размотрило предности и недостатке покушаја да лоцира и уклони оружје умјесто да га остави.

Извјештај из 2001. процјењује да ће трошкови потраге бити најмање пет милиона долара, као и да постоји „веома мала шанса успјешног лоцирања бомбе“. Шансе да ће спонтано експлодирати су такође веома мале, јер нема плутонијума, а највећи ризик за животну средину била је контаминација тешким металима због кородирања бомбе, закључује се у извјештају.

Међутим, постојала је могућност да експлодира током извлачења, а стручњаци би прво морали да уклоне и одложе уранијум.

„Ваздухопловство очигледно сматра да ова бомба није вриједна труда“, тврди Шварц. „Покушај да је помјере могао би да створи веће проблеме него да је једноставно оставимо тамо гдје јесте.“

Извјештај ваздухопловних снага из 2001. процјењује да је изгубљена бомба тешка око три и по хиљаде килограма имала 180 килограма конвенционалног експлозива.

Ипак, Дјук је одлучио да пронађе бомбу. Године 2004. мислио је да је успио. Његова опрема је показала необично висока очитавања зрачења.

Више од деценије касније, 2015. године, други ентузијаста је открио чудно очитавање на сонару. Тим за подршку у нуклеарним ванредним ситуацијама руководио је операцијом када су војни рониоци поново тражили и нису успјели да пронађу бомбу дугу скоро четири метра.

Министарство енергетике послало је стручњаке да испитају шта су грађани који су претраживали 2015. године, открили.

„Процјена ДОЕ о материјалу представљеном 2015. била је да у претресу недостају било какви докази који би поткрепили проналазак изгубљеног оружја“, наводи се у саопштењу Шајеле Хасан, заменице директора Канцеларије за комуникације у Националној администрацији за нуклеарну безбједност.

„Периодичне објаве грађана да је бомба можда лоцирана подстакле су мобилизацију особља америчке владе, одвраћајући их од хитнијих одговорности за националну безбједност и јавно здравље. Зато ДОЕ не одобрава приватне претраге."

Шварц мисли да је једини начин да се бомба нађе случајност или ако је нека снажна олуја ископа.

„Нећу рећи да је изгубљена за вијек вијекова јер мислим да није“, додаје, али „толико људи ју је тражило, тако дуго, користећи прилично софистицирану опрему и нису је пронашли.“

Једна незгода међу многима

Мање од мјесец дана након што је Ричардсон одбацио бомбу на Тајбију, још један Б-47 је случајно бацио атомску бомбу на Јужну Каролину. Није садржавала плутонијум, али је направила кратер од 15 метара у дворишту породичне куће. Неколико чланова породице задобило је лакше повреде, али су сви преживјели.

Од 1950. године, америчка војска је била укључена у 32 инцидента са „сломљеном стријелом“, у којима су изгубили или одбацили нуклеарно оружје или су били укључени други проблеми, попут пожара.

У својој књизи Командовање и контрола, Ерик Шлосер је написао да су 1957. године авиони ваздухопловства ненамјерно бацали нуклеарно оружје на сваких 320 летова. Заједно са великом стопом пада бомбардера Б-52, постојао је потенцијал за око 19 инцидената који укључују нуклеарно оружје сваке године.

Између 1960. и 1968. америчка војска је држала авионе наоружане нуклеарним оружјем спремним у случају изненадног нуклеарног напада. Серија блиских промашаја и озбиљних несрећа са нуклеарним оружјем довела је до тога да Ваздухопловство прекине са овим програмом,преноси РТС.

„Мислим да се нећемо враћати у лоша стара времена стављања нашег нуклеарног оружја у авионе“, рекао је Шварц.

„Доживјети оволико несрећа и да оружје случајно не детонира није само срећа. То је и добар инжењеринг“, напомиње. „Али, имали смо и невјероватну срећу.“

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана