„Не сме нико да вас бије”: Реченица која је промијенила све

ГС
„Не сме нико да вас бије”: Реченица која је промијенила све

Ако је могуће да једна реченица усмјери ток историје и утиче на животе милиона људи онда се то може рећи за чувено “нико не сме да вас бије”, које је изговорио Слободан Милошевић на данашњи дан, 24. априла 1987. године на Косову.

Прича почиње на Косову, када Иван Стамболић 20. априла 1987. године у Косово Поље шаље своју десну руку и најближег сарадника Слободана Милошевића да смири узаврелу ситуацију и спријечи могући конфликт између Срба и Албанаца, пише Н1.

- Свака друга основа која би била заснована на националној нетрпељивости, на националној мржњи, не може бити прогресивна основа - казао је Милошевић окупљенима на митингу.

Говор је завршен реченицом „Живело братство и јединство народа Југославије”, али је договорен и нови састанак и то са представницима Срба, на којем је требало да изнесу проблеме с којима се суочавају.

Дошао је и тај петак, а Милошевић је на састанак дошао са првим комунистом на Косову – Аземом Власијем. Испред сале у којој се састанак одржавао била је окупљена маса људи и скандирала „Југославија, Југославија”.

Док су се унутра Срби жалили на услове у којима су живјели и злочине Албанаца, напољу је маса почела да се гура с полицијом, у чијим редовима су углавном били Албанци, и дошло је до сукоба. Како је за BBC испричао Мирослав Шолевић, учесник тих догађаја, изазивање сукоба с полицијом је било унапријед планирнао од стране локалних Срба. Милошевића су обавијестили да „полиција туче наш народ”.

Милошевић је тада изашао напоље и у својој уобичајеној пози, високо уздигнуте браде, посматрао масу док су људи из пратње давали знак рукама да се окупљени стишају. Искорачио је напред, ушао међу људе, и послије пар притужби на полицијске батине двапут поновио „не сме нико да вас бије”.

Те вечери послије приказивања Дневника на РТС-у Милошевић је ушао легенду, приказан као заштитник права Срба на Косову. Касније је у једном интервјуу испричао да је ситуација на Косову у том тренутку била неиздржљива, а да су људи били обесправљени.

Његов савјетник Борисав Јовић рекао је да би у тим околностима појава било које српске личности „која би отворено дала за право српском народу на Косову да мора бити заштићен” морала „експлозивно да добије”.

Говорећи о Милошевићевом успону на карту заштите косовских Срба, Иван Стамболић је у документарцу BBC-ја „Смрт Југославије” рекао: „Успео сам све замке да заобиђем, да избегнем, Милошевића ми нико није подметнуо, ја сам га изабрао”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана