На данашњи дан преминуо је Никола Тесла

ГС
На данашњи дан преминуо је Никола Тесла

Никола Тесла преминуо је на Божић 1943. године. Имао је 87 година и умро је у сну, од посљедица коронарне тромбозе. Те ноћи био је у свом апартману на 33. спрату хотела „Њујоркер“ у којем је провео посљедњих десет година живота. Сам и сиромашан.

Ипак, вијест о смрти генија је одјекнула свијетом. Теслино тијело било је два дана изложено у познатој погребној сали на Медисон авенији. Људи су долазили да одају посљедњу почаст великом научнику, а у књигу жалости уписивали су се државни достојанственици, истакнуте јавне личности, пријатељи, познаници, али и обични људи који су му се дивили. Телеграми и изјаве саучешћа пристизали су из свих крајева свијета…

Комеморација је одржана 10. јануара. Градоначелник Њујорка Фјорело ла Гвардија прочитао је опроштајни говор који је написао Луј Адамич, словеначки писац, есејиста и преводилац.

- Овдје, у Њујорку, прошле сриједе је у својој хотелској соби преминуо један човјек. Звао се Никола Тесла. Умро је сиромашан, али је био један од најуспјешнијих људи који су икад живјели. Његова достигнућа су огромна, а како вријеме пролази постајаће све већа - писало је у говору.

За крај, Тесли су испуњене двије жеље, да га сахране уз музику и то – Шубертову композицију “Аве Марија” и као посљедњу “Тамо далеко”.

Српску пјесму која је научника подсећала на далеку домовину одсвирао је његов велики пријатељ, виолиниста Златко Балаковић у пратњи хора “Слован”.

Урна са пепелом Николе Тесле данас стоји у Музеју Николе Тесле у Београду.

Амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић изјавио је да се данас, на Божић, у Сједињеним Америчким Државама обиљежава и 81. годишњица од смрти Николе Тесле, истичући да је Тесла уједно и један од мостова између Срба и Американаца.                                         

-Присећамо се његовог дела које обасјава данас и у буквалном и преносном смислу читав свет и захвални смо на томе што као народ можемо да баштинимо традицију овог великана и сећање на њега и овде у САД, где је највећи део својих дела у научном погледу остварио - рекао је Ђурић за Танјуг.

Додао је да Тесла и данас у великој мјери доприноси у побољшању слике о Србима и на неки начин представља противтежу негативним сликама које су о Србима слане током претходних деценија.

- Због тога је и током претходне године одлуком нашег Министарства спољних послова цела година била година Николе Тесле, у оквиру тога одржане су и научне конференције посвећене Тесли. Теслина научна фондација овде у Америци је у томе одиграла значајну улогу, а ми смо као амбасада организовали заједно са Музејом Николе Тесле пројекцију филма „Бежично“ посвећену управо нашем великану - рекао је Ђурић.

Најавио је да је ове године за Српску нову годину у Њујорку планирано одржавање конференције о Николи Тесли, а за Теслин рођендан, нешто касније, биће одржана изложба у сарадњи амбасаде и Музеја Никола Тесла из Београда посвећена великану.

-Ми интензивно сарађујемо и са Теслином научном фондацијом и са Давидом Вујићем и са људима и организацијама које баштине Теслину традицију у САД и планирано је да испред једног од наших нових објеката у српској америчкој престоници буде постављена и велика биста посвећена нашем највећем научнику - рекао је Ђурић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана