На данашњи дан погубљени чланови организације "Уједињење или смрт"

Срна
На данашњи дан погубљени чланови организације "Уједињење или смрт"

БИЈЕЉИНА - Послије смртне пресуде војног суда у Првом свјетском рату, на Солунском пољу на данашњи дан 1917. године стријељани су генералштабни пуковник српске војске Драгутин Димитријевић Апис, те мајори Љубо Вуловић и Раде Малобабић, осуђени као организатори атентата на регента Александра Карађорђевића.

Приликом ревизије Солунског процеса 1953. године утврђено је да су "атентат" инсценирали сам Александар Карађорђевић и Радикална странка, па су сви осуђени - рехабилитовани. 

Апис је ухапшен на Солунском фронту у децембру 1916. године као припадник тајне организације "Уједињење или смрт", познате и као "Црна рука", коју је са неколико другова основао 1911. ради рушења Османског царства и Аустроугарске, те остварења народног идеала - уједињења Срба. 

Као начелник Обавјештајног одјељења Главног генералштаба српске војске повезао се са националноослободилачким покретима и организацијама Срба ван Србије. 

Био је главни инспиратор официрске завјере и убиства краља Александра Обреновића и краљице Драге Машин 11. јуна 1903. године, чиме је одлучујуће допринио да се на српски пријесто врати династија Карађорђевић. 

Познато је да је Мустафа Голубић, један од најконтроверзнијих личности тог доба у Србији, одликовани солунски борац и члан "Црне руке", одбио да свједочи на суђењу Апису и да је касније постао велики противник династије Карађорђевић и Стаљинов шпијун и оперативац за ликвидације.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана