Мистериозни случај оловне маске који и даље није ријешен: Нађени мртви на брду, са рукама испод главе VIDEO

Занимљивости дана
Foto: Brazilian government

Исцрпна полицијска истрага довела је до откривања тајних духовних друштава, неуспелих научних експеримената, трагова НЛО, па чак и гласина да је било покушаја да се контактира живот на Марсу.

Случај смрти "оловне маске" остао је један од најозлоглашенијих неријешених случајева у историји Бразила. Једног љетог дана 1966. године двојица мушкараца пронађена су мртва на брду, док су поред њих на земљи лежале оловне маске.

Није било знакова борбе или насиља. Изгледало је као да су њихова тијела постављена на сцени. Исцрпна полицијска истрага довела је до откривања тајних духовних друштава, неуспелих научних експеримената, трагова НЛО, па чак и гласина да је било покушаја да се контактира живот на Марсу. Чинило се да је свака информација до које су долазиле власти, правила овај случај још тежим.

Хорхе да Коста Алвес (18) је 20. августа 1996. године пуштао змаја на брду у близини Рио де Жанеира, када је дошао до узнемирујућег открића. На трави су била тијела двојице мушкараца - имали су одијела и исте капуте. Лежали су са рукама испод глава, као да гледају у небо. Поред њих су пронађени биљежница, празна флаша воде и нешто новца. Најбизарнији детаљ пронађен на лицу мјеста био је пар направљених оловних маски у облику наочара за сунце.

Тијела су припадала Мигелу Хозеу Виани (34) и Маноелу Переири да Крузу (32), техничарима електронике из Кампоса дос Гојтаказеса, града удаљеног отприлике 280 километара од мјеста гдје су пронађена њихова тијела.

Виана и Переира да Круз су 17. августа, три дана прије него што су њихова тијела пронађена на брду, рекли својим породицама да иду у Сао Пауло да купе половни аутомобил и неку електронску опрему.

Њихов пријатељ Елцио Гомез рекао је властима да их је оставио на аутобуској станици јер му нису дозволили да уђе са њима унутра. Они су након тога ушли у аутобус за Нитерој уместо за Сао Пауло.

Свједоци који су их видјели рекли су да су имали исте кишне капуте и да је изгледало као да су у журби. Виђени су и у бару, гдје је Виана био нервознан и стално је гледао у сат. Такође је купио флашу минералне воде и затражио потврду да би касније могао да је рециклира.

Није откривен узрок смрти

Током истраге полиција није пронашла знакове трауме на њиховим тијелима, чак их нису дирале ни дивље животиње иако су три дана лежали на отвореном.

Канцеларија мртвозорника је у то вријеме била веома заузета и, када је коначно извршена обдукција, унутрашњи органи две жртве били су већ у фази распадања за поуздано тестирање. Низ обилних биљешки пронађених у близини мјеста догађаја, заједно са празном боцом минералне воде коју је Виана планирао да рециклира, указују на то да мушкарци нису имали непосредне планове да окончају своје животе.

Након што су искључени могући узроци смрти, почеле су да круже гласине о натприроднијем узроку преране смрти мушкараца. Како се испоставило, у теорији је било више истине него што се у почетку вјеровало, иако никада нису донијети чврсти закључци.

Мислило се да их оловне маске штите од светлости бића са друге планете

Оловне маске које су пронађене поред њихових тијела биле су чудне јер нису биле стандардне маске или штитници који су штитили од радијације. У ствари, ове маске не би учиниле ништа за заштиту мушкараца, али због њих не би били способни да било шта виде.

Појавиле су се теорије да су мушкарци тачно знали шта треба да раде са маскама и да су их заправо користили да би заштитили своје очи од натприродног извора свјетлости.

Извештаји о сличном случају смрти оловне маске, као и вишеструко виђење јаког свјетла у области у којој су мушкарци пронађени, додатно су подстакле спекулације да су маске биле део научног експеримента.

Наводно били у вези са тајним друштвом које је истраживало научни спиритизам

Током истраживања њихове необичне смрти, супруга Переире да Круза рекла је да су обојица била научни спиритисти. Покрет спиритизма покренуо је Алан Кардек 1800-их. Переира да Круз имао је неколико Кардекових књига, у којима је писао биљешке и подвлачио пасусе. Она је рекла да је Гомез, који их је одвезао до станице, такође практиковао спиритизам. Прича је од тада постала још чуднија, јер су докази тајних научних експеримената и сусрета са ванземаљцима дошли у први план истраге.

Пробали да контактирају свијет на Марсу?

Истрага је показала да су обојица неколико пута покушали да контактирају ванземаљске духове. Гомез је рекао да су покушали да контактирају духове на Марсу уз помоћ електронског уређаја који су сами направили. Док су покушавали да га употребе у дворишту Переире, он је експлодирао. Други експеримент су покушали на плажи Атафона 13. јуна 1966.

Мушкарци су пријавили да су на небу видели објекат у наранџастој боји који је емитовао јаке зраке прије него што је експлодирао.

Више свједока је видјело "летећи тањир" како лебди изнад океана, а експлозија се осјетила неколико километара далеко. Морнарица је чак истраживала експлозију. Увелико се спекулисало да су догађаји од 13. јуна директно довели до догађаја од 17. августа, а чак су неки тврдили да су смрти Виане и Переире да Круза биле нека врста "освете" за експлозију летећег тањира.

Полиција је у почетку искључила Гомеза као осумњиченог јер је био око 300 километара даље од мјеста где је дошло до смрти. Током испитивања рекао је да су сва тројица била дио  тајног култа.

Он је рекао да су жртве биле научници спиритисти и да су пробали да ступе у контакт са духовима на Марсу.

Сличан случај са оловним маскама

Њихова смрт је била довољно чудна, али је случај постао још интригантнији када је полиција открила да то није био изолован инцидент. ТВ техничар Хермес пронађен је мртав на брду у другом бразилском граду 1962. године. Као и Виана и Переира да Круз, и он је поред себе имао оловну маску.

Даља истраживања и спекулације указали су на конзумацију одређених дрога које би овим мушкарцима омогућиле да путем телепатије приме радио и телевизијске сигнале. Колико год теорија звучала чудно, у биљешкама жртава пронађена су упутства за дозирање. Случај из 1962. такође даје вјеродостојност Гомезовом свједочењу да су многи техничари електронике у Бразилу практиковали научни спиритизам.

Случај је остао неријешен

Затвореник Хамилтон Безани је 1969. године рекао властима да је он умијешан у смрт двојице мушкараца. Према његовим ријечима, уз помоћ још тројице мушкараца опљачкао је и убио Виану и Переиру.

Безани је тврдио да је отишао у центар спиритизма гдје је упознао жртве и да је група имала сеансу. Група се затим одвезла џипом (којим је управљао Безани) до подножја брда Винтем, гдје су се Виана и Переира да Круз попели на брдо са осталим члановима Безанијеве групе док је он остао са џипом.

Безани је рекао да се група вратила око пола сата касније са актовком пуном новца коју су украли од мушкараца.

- Убили смо их обојицу. Натјерали смо их, док смо их држали на нишану, да узму отров - рекао је један од криминалаца Безанију.

Његове тврдње су истражене, али власти никада нису могле да потврде ове детаље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана