Крај династије Обреновић

Srna
Foto: Opanak.rs

БИЈЕЉИНА- Официри завјереници убили су на данашњи дан 1903. године краља Александра Обреновића и краљицу Драгу Машин, послије чега се на српски пријесто вратила династија Карађорђевић.

Александар је дошао на власт 1889. послије абдикације оца, краља Милана, али су земљом четири године управљали намјесници, јер је био малољетан.

Извршио је државни удар 1893. и завео аутократски режим. Због женидбе 1900. са дворском дамом Драгом сукобио се с оцем и навукао на себе велико незадовољство народа, многих политичара и официра.

Група завјереника, под руководством капетана Драгутина Димитријевића Аписа, вође тајне организације "Црна рука", упала је у двор и убила краља Александра и краљицу Драгу.

Пар није имао насљедника и то је био крај династије Обреновић, а на чело државе дошао је Петар Карађорђевић.

Ни данас не постоје потпуно поуздани подаци који би разјаснили све оно што се дешавало те судбоносне ноћи.

Одређени завјереници из унутрашњости стигли су у Београд уочи тог дана, под разним изговорима. Са својим београдским друговима су, подијељени у пет група, провели до поноћи у кафанама по вароши, а затим су се сви нашли у Официрском дому.

Гардијски поручник Петар Живковић отворио је завјереницима дворска врата. Врата краљевих одаја била су разбијена динамитом, али у кревету није било никог. Трагање за краљевским паром је безуспјешно трајало два сата.

За то вријеме погинули су капетан Јован Миљковић, краљев ордонанс и пуковник Михајло Наумовић, ађутант, који је био упућен у завјеру.

Рањен је био и Апис. Он је видио како неко бјежи низ степенице у двориште и учинило му се да је то краљ, па је потрчао за њим, али га је доле сачекао један гардиста и тешко га ранио са три метка у груди.

У тим тренуцима, завјереници су сматрали да је завјера пропала – Апис је лежао рањен у сутерену, а краља и краљице једноставно није било.

У верзији која је прихваћена у серији "Крај династије Обреновић", скривену локацију на којој су се крили посљедњи Обреновићи открио је први краљев ађутант, генерал Лаза Петровић који је заробљен чим су завјереници ушли у двор. Он је, према овој верзији, имао рок од десет минута да каже гдје су краљ и краљица, иначе ће бити убијен.

Не постоје историјски подаци који би потврдили да је он одао локацију у замјену за свој живот.

Александар и Драга су се, према овој верзији, крили иза огледала у краљевској спаваћој соби. Та мала просторија је служила за краљичину гардеробу, а ормари су затворили рупу у поду, која је била улаз у тајни пролаз, који је, наводно, водио до руског посланства.

Краљ је, наводно, прије него што је изашао, тражио да завјереници потврде заклетву. Према једној верзији они то и јесу учинили, а према другој, запријетили су бомбама уколико Обреновићи не отворе.

Према другој верзији, приликом поновне претраге краљевске спаваће собе, коњички поручник Велимир Вемић опазио је у зиду једно удубљење као кључ од тајних врата. Краљ и краљица били су ту сакривени.

По изласку Обреновића из скровишта, расплет је био крвав. Капетан Михаило Ристић Уча испалио је на њих све метке из свога револвера, за њим Вемић и капетан Илија Радивојевић. Извјесно је и да су сви официри у двору и дворишту двора својим сабљама пробадали тијела.

Градом су касније колале гласине да је краљ, иако тешко рањен, био жив и да је умро тек у мртвачници.

Према анализи патолога Александар Обреновић био је мртав већ послије првог метка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана