Kraj dinastije Obrenović

Srna
Foto: Opanak.rs

BIJELjINA- Oficiri zavjerenici ubili su na današnji dan 1903. godine kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin, poslije čega se na srpski prijesto vratila dinastija Karađorđević.

Aleksandar je došao na vlast 1889. poslije abdikacije oca, kralja Milana, ali su zemljom četiri godine upravljali namjesnici, jer je bio maloljetan.

Izvršio je državni udar 1893. i zaveo autokratski režim. Zbog ženidbe 1900. sa dvorskom damom Dragom sukobio se s ocem i navukao na sebe veliko nezadovoljstvo naroda, mnogih političara i oficira.

Grupa zavjerenika, pod rukovodstvom kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, vođe tajne organizacije "Crna ruka", upala je u dvor i ubila kralja Aleksandra i kraljicu Dragu.

Par nije imao nasljednika i to je bio kraj dinastije Obrenović, a na čelo države došao je Petar Karađorđević.

Ni danas ne postoje potpuno pouzdani podaci koji bi razjasnili sve ono što se dešavalo te sudbonosne noći.

Određeni zavjerenici iz unutrašnjosti stigli su u Beograd uoči tog dana, pod raznim izgovorima. Sa svojim beogradskim drugovima su, podijeljeni u pet grupa, proveli do ponoći u kafanama po varoši, a zatim su se svi našli u Oficirskom domu.

Gardijski poručnik Petar Živković otvorio je zavjerenicima dvorska vrata. Vrata kraljevih odaja bila su razbijena dinamitom, ali u krevetu nije bilo nikog. Traganje za kraljevskim parom je bezuspješno trajalo dva sata.

Za to vrijeme poginuli su kapetan Jovan Miljković, kraljev ordonans i pukovnik Mihajlo Naumović, ađutant, koji je bio upućen u zavjeru.

Ranjen je bio i Apis. On je vidio kako neko bježi niz stepenice u dvorište i učinilo mu se da je to kralj, pa je potrčao za njim, ali ga je dole sačekao jedan gardista i teško ga ranio sa tri metka u grudi.

U tim trenucima, zavjerenici su smatrali da je zavjera propala – Apis je ležao ranjen u suterenu, a kralja i kraljice jednostavno nije bilo.

U verziji koja je prihvaćena u seriji "Kraj dinastije Obrenović", skrivenu lokaciju na kojoj su se krili posljednji Obrenovići otkrio je prvi kraljev ađutant, general Laza Petrović koji je zarobljen čim su zavjerenici ušli u dvor. On je, prema ovoj verziji, imao rok od deset minuta da kaže gdje su kralj i kraljica, inače će biti ubijen.

Ne postoje istorijski podaci koji bi potvrdili da je on odao lokaciju u zamjenu za svoj život.

Aleksandar i Draga su se, prema ovoj verziji, krili iza ogledala u kraljevskoj spavaćoj sobi. Ta mala prostorija je služila za kraljičinu garderobu, a ormari su zatvorili rupu u podu, koja je bila ulaz u tajni prolaz, koji je, navodno, vodio do ruskog poslanstva.

Kralj je, navodno, prije nego što je izašao, tražio da zavjerenici potvrde zakletvu. Prema jednoj verziji oni to i jesu učinili, a prema drugoj, zaprijetili su bombama ukoliko Obrenovići ne otvore.

Prema drugoj verziji, prilikom ponovne pretrage kraljevske spavaće sobe, konjički poručnik Velimir Vemić opazio je u zidu jedno udubljenje kao ključ od tajnih vrata. Kralj i kraljica bili su tu sakriveni.

Po izlasku Obrenovića iz skrovišta, rasplet je bio krvav. Kapetan Mihailo Ristić Uča ispalio je na njih sve metke iz svoga revolvera, za njim Vemić i kapetan Ilija Radivojević. Izvjesno je i da su svi oficiri u dvoru i dvorištu dvora svojim sabljama probadali tijela.

Gradom su kasnije kolale glasine da je kralj, iako teško ranjen, bio živ i da je umro tek u mrtvačnici.

Prema analizi patologa Aleksandar Obrenović bio je mrtav već poslije prvog metka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana