Како је погубљен славни Че Гевара

Агенције
Како је погубљен славни Че Гевара

Деветог октобра 1967. године америчка ЦИА погубила је аргентинско-кубанског револуционара Ернеста Че Гевару.

Према Мичу Вајсу, аутору књиге "Hunting Ch"', познати аргентински револуционар био је велики трн у оку Американаца док је покушавао да створи неколико слиједећих Вијетнама у Латинској Америци.


Амерички специјалци тренирали су боливијске војнике са циљем да заробе Гевару, а коначно су га убили 9. октобра 1967. године.

Гевара је рођен у аргентинској грађанској породици шпанских, баскијских и ирских предака.

Завршивши студије медицине, путовао је Јужном Америком, приликом чега је спознао беду радника и Индијанаца, кривећи за то сјеверноамеричке капиталисте и ауторитарне режиме које су подупирали.

Окренувши се жестоком антиимперијализму и марксизму, придружио се Покрету 26. јула, који је под вођством Фидела Кастра намјеравао да изврши револуцију на Куби.

Године 1956. се с осталима искрцао на острво и слиједеће двије године - с највишим чином, comandante - провео у герилском ратовању.

Након побjеде револуционара 1959, обављао је државне функције везане за привреду и био један од најутицајнијих и најпознатијих људи на Куби.

Истовремено се бавио теоријом герилског ратовања и планирао ширење комунистичке револуције на остатак Јужне Америке и земаља трећег свијета.

Напустио је Кубу 1965. и пошао у ДР Конго, одакле је планирао да покрене афричку револуцију. Након потпуног неуспјеха операције, исто је покушао и у Боливији, али такође неуспјешно - ухваћен је и одмах погубљен.

Његова смрт изазвала је бурне реакције у свијету - за вријеме студентских покрета шездесетих сматран је узорним револуционаром, а на Куби и данас има статус националног јунака, као и међу разним другим латиноамеричким љевичарским покретима.

Осим свргавања Че Геваре, представљамо још седам случајева када је америчка војска кренула у исцрпљујући лов за појединцима:

Панчо Виља

У можда најпознатијој потери у америчкој војној историји, генерал Џон 'Блекџек' Першинг, водио је 'казнену експедицију' у потрази за Панчом Виљом и његовим људима, након што је дотични упао у Колумбус, у Новом Мексику, и убио 18 Американаца.

Експедиција је ушла 500 км у Мексико, и прогонила Виљу од 15. маја 1916. до 12. јануара 1917. године. Иако је Панчова група успјешно 'разорена', он сам никада није ухваћен.

Јапански адмирал Исороку Јамамото

'Разбијачи' кодова америчке морнарице сазнали су 14. априла 1943. године да ће особа која је стајала иза напада на Перл Харбор - адмирал Исороку Јамамото, извршити инспекцију база на Соломоновим острвима, и да ће се путања његовог лета наћи у досегу америчких војних авиона.

По налогу предсједника Френклина Рузвелта, 18. априла је успјешно полетило 18 авиона. Оборена су су два бомбардера који је требало да превозе адмирала, али је његова пратња преживјела лет. Слиједећег дана су јапанске спасилачке службе пронашле Јамамотово тијело.

Џеронимо

Џеронимо је важио за једног од најстрашнијих индијанских вођа, када је натеран на живот у резервату у Аризони 1877. године. Неколико пута је бјежао из резервата, све док његов бијег у мају 1885. године није испраћен серијом рација на оближњим фармама.

Војска је послала 5.000 војника у потрагу, али током три мјесеца није пронађен. На крају сам предао Американцима како би могао опет да види своју породицу на Флориди.

Мануел Антонио Норијега

Првобитна америчка војна инвазија 20. децембра 1989. године ослабила је панамске обрамбене снаге и блокирала Норијегин главни начин бега, иако сам Норијега није ухваћен.

Потера се наставила и трајала је до Божића, када је панамски диктатор затражио азил од ватиканске амбасаде.

Након договора с папом, речено му је да му Ватикан не може да пружи политички азил нити гарантује за његову безбједност, с обзиром на то да су демонстранти у међувремену окружили амбасаду.

Норијега се предао Американцима 2. јануара 1970. године.

Мохамед Фарах Аидид

Аидид је био заповједник који је контролисао најјачу сомалијску милицију током операције УН-а 'Повратак наде'.

Американци су подржавали мисију изградње нације која је убрзо постала крвава. Да би успјех мисије био осигуран, било је неопходно уловити Аидидија.

Први покушај његовог хапшења пропао је 17. јуна 1993. године. Американци су послали нову јединицу и помоћ 28. августа исте године, и још једну 3. октобра.

Ухапшено је много Аидидијевих поручника, али америчке жртве означиле су превелике губитке за САД.

УН је зато 16. новембра донио резолуцију према којој је започело примирје, и Аидид је могао мирно да настави да влада.

Садам Хусеин

Потрага за Хусеином почела је прије пада Багдада 9. априла 2003. године, али Садам Хусеин је мјесецима био као дух - било га је немогуће наћи.

Кад су га амерички војници коначно лоцирали, показало се да се није крио на тајном мјесту, па чак ни у добро опремљеном бункеру, већ у малој рупи близу Тикрита, гдје је сакрио 750.000 долара, калашњиков и чоколаду.

Осама бин Ладен

Осама бин Ладен мозак је који стоји иза Ал Каиде и терористичких напада 11. септембра.

Првобитна операција којом је планирано његово убиство у пећинама на планини Тора Бора, пропала је, али је коначно пронађен у Пакистану, гдје су га убили специјалци Navy SEAL Team Sixa.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана