Како је ‘атомска бомба’ експлодирала прије готово 2.000 година

BL Portal
Foto: Pixabay

Италијански археолог упоредио је ерупцију Везува 79. године са бацањем атомске бомбе у Другом свјетском рату

Археолог Доменико Камардо каже да деструкција Помпеје и оближњег Херкуланеума у ерупцији Везува 79. године може да се упореди са судбином Хирошиме на коју је бачена атомска бомба у Другом свјетском рату.

Врелина пирокластичног таласа који је излетио уз вулкана била је између 400 и 500 степени Целзијуса, због чега је крв у тијелима становника буквално прокључала.

“Остаци жртава које смо пронашли су у сличном стању као што су прошли становници Хирошиме. Стварно стекнете осјећај хорора и трагедије”, истакао је Камардо, археолог из конзервационог пројекта Херкуланеум.

Камардо је направио поређење док је описивао дјелимично унакажено тијело жртве која је пронађена на плажи древног града у октобру.

Археолози вјерују да је човјек, узраста од 40 до 45 година, скончао на неколико корака од воде покушавајући да побјегне од ерупције.

У руци је држао малу торбу са дрвеном кутијом, из које вири прстен од гвожђа или бронзе.

“Могуће да је бјежао са својим драгоцјеностима. Пронашли смо и друге предмете попут остатака тканине, које морамо пажљиво да одстранимо прије него што можемо да их проучимо”, објаснио је Нунција Лаино, конзерватор који ће радити анализу на остацима када буду премјештени у лабораторију.

Кости су црвенкасте боје од жртвине крви, објаснио је Франческо Сирано, директор археолошког парка Херкуланеум.

Остаци човјека пронаћени су у оквиру првог археолошког ископавања у посљедњих 30 година у Херкуланеуму, мање познатом локалитету близу Помпеје, преноси “РТС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана