Из архиве “Гласа”

Миланка Митрић
Из архиве “Гласа”

Прегледајући старе новине, зарад сјећања на прошла времена, овог пута вратили смо се у издања “Гласа” из различитих периода и то у “Глас” 6. јула 1946. године, 7. јула 1994. године и 7. јула 2016. године.

Архива “Гласа Српске” сачувана је на папиру, а један њен дио, који је дигитализован, налази се на сајту www,glassrpske.com/arhiva

1946.

Новине у ранијим периодима постојања “Гласа” објављиване су у мањем обиму те је тако и овај број из 1946. године (број 27, година IV) имао само шест страница, које су обрађивале тада актуелне теме. Међу насловима издвајају се “Поводом суђења Дражи Михаиловићу”, “Жетва у Лијевчу пољу”, “Конференција учитеља среза бањолучког поводом завршетка школске године”, “Земљорадници, сијте посну репу”, “Гајење оваца у СССР” и многи други, који су говорили највише о домаћим актуелностима, углавном везаним за привреду и пољопривреду.

Максим Горки

На петој страници “Гласа” забиљежен је текст посвећен Алексеју Максимовичу Пешкову, познатом као Максим Горки, од чије смрти те године је обиљежено десет година. Горки је преминуо 18. јуна 1936. године, а у тексту из овог броја “Гласа”, чији наслов је био “Комеморативно вече Максима Горког”, направљен је краћи осврт с подсјећањем на овог аутора. Комеморативно вече приређено је у великој сали Народног позоришта у Бањалуци.

- Име Горког постало је симбол напредне литературе, симбол борбе за ослобођење радничке класе и поред имена великог Лењина и Стаљина, име Горког је најпознатије нашим широким радним масама, од вођа и књижевника великог Совјетског Савеза - назначено је тада у тексту.

1994.

“Глас српски” из 1994. године (број 7397, година LI), објављен 7. јула 1994. године имао је 16 страница, а неки од наслова који су тада заузимали главна мјеста на насловној страници били су “Мапе по диктату Америке”, “Српске заблуде и странпутице”, “Боље не живјети него издати”, “Изашао златни динар”. Тада су новине углавном обрађивале и освртале се на политичку и економску ситуацију, те на приче с ратишта, али и понеку тему везану за свјетска, спортска и културна дешавања.

“Краљ лавова”

У мору разноликих вијести издвојили смо вијест са 10. странице новина и то вијест о анимираном филму који је тада тек почео с емитовањем, а који гледано из садашњости, има култни статус, а у питању је “Дизнијево” остварење “Краљ лавова”.

- За мање од двије недјеље од приказивања широм Америке цртани филм “Краљ лавова” зарадио је око 90 милиона долара. Током протеклог викенда овај филм приказан је у око 2.500 америчких биоскопа и за само четири дана инкасирао је 35,6 милиона долара - наведено је тада у тексту.

Филм су режирали Роџер Алерс и Роб Минкоф, а коначна зарада коју је поменути филм остварио је већа од милијарду долара.

2016.

“Вучуревић запријетио Чавићу да ће остати без ПДП-а и СДС-а”, “Спој музике и нетакнуте природе мамац за младе”, “Начелник одјељења смијењен због нерада”, “Спасио дјевојчицу из брзака Врбаса”, “Пут до спаса срца најкраћи у Српској” неки су од наслова који су се нашли на првој страници “Гласа Српске”, објављеном 7. јула 2016. године. Овај број (година LXXII, број 14.084 изашао је на 40 страница).

Градско позориште “Јазавац”

На 23. страници овог “Гласа” налазио се текст Александре Глишић, посвећен јубилеју Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке, које је тада славило 10 година постојања. У тексту је направљен осврт на рад овог театра, о којем је говорио умјетнички директор “Јазавца”, глумац Љубиша Савановић. У години јубилеја рађена је представа “Радован III”, у режији Николе Пејаковића.

- Трудићемо се да радимо паметно, нећемо јурити рекорде него квалитет - казао је тада Савановић, а “Јазавац” је у том периоду радио и на представи “Мало благо”, по тексту Елен Марфи, у режији Слађане Килибарде, која је данас, гледано из садашњости, једна од најбољих представа рађених у овом театру. У тексту је тада назначено да је у протеклој сезони “Јазавца” одиграно 120 представа, које је видјело око 26.000 гледалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана