Iz arhive “Glasa”

Milanka Mitrić
Iz arhive “Glasa”

Pregledajući stare novine, zarad sjećanja na prošla vremena, ovog puta vratili smo se u izdanja “Glasa” iz različitih perioda i to u “Glas” 6. jula 1946. godine, 7. jula 1994. godine i 7. jula 2016. godine.

Arhiva “Glasa Srpske” sačuvana je na papiru, a jedan njen dio, koji je digitalizovan, nalazi se na sajtu www,glassrpske.com/arhiva

1946.

Novine u ranijim periodima postojanja “Glasa” objavljivane su u manjem obimu te je tako i ovaj broj iz 1946. godine (broj 27, godina IV) imao samo šest stranica, koje su obrađivale tada aktuelne teme. Među naslovima izdvajaju se “Povodom suđenja Draži Mihailoviću”, “Žetva u Lijevču polju”, “Konferencija učitelja sreza banjolučkog povodom završetka školske godine”, “Zemljoradnici, sijte posnu repu”, “Gajenje ovaca u SSSR” i mnogi drugi, koji su govorili najviše o domaćim aktuelnostima, uglavnom vezanim za privredu i poljoprivredu.

Maksim Gorki

Na petoj stranici “Glasa” zabilježen je tekst posvećen Alekseju Maksimoviču Peškovu, poznatom kao Maksim Gorki, od čije smrti te godine je obilježeno deset godina. Gorki je preminuo 18. juna 1936. godine, a u tekstu iz ovog broja “Glasa”, čiji naslov je bio “Komemorativno veče Maksima Gorkog”, napravljen je kraći osvrt s podsjećanjem na ovog autora. Komemorativno veče priređeno je u velikoj sali Narodnog pozorišta u Banjaluci.

- Ime Gorkog postalo je simbol napredne literature, simbol borbe za oslobođenje radničke klase i pored imena velikog Lenjina i Staljina, ime Gorkog je najpoznatije našim širokim radnim masama, od vođa i književnika velikog Sovjetskog Saveza - naznačeno je tada u tekstu.

1994.

“Glas srpski” iz 1994. godine (broj 7397, godina LI), objavljen 7. jula 1994. godine imao je 16 stranica, a neki od naslova koji su tada zauzimali glavna mjesta na naslovnoj stranici bili su “Mape po diktatu Amerike”, “Srpske zablude i stranputice”, “Bolje ne živjeti nego izdati”, “Izašao zlatni dinar”. Tada su novine uglavnom obrađivale i osvrtale se na političku i ekonomsku situaciju, te na priče s ratišta, ali i poneku temu vezanu za svjetska, sportska i kulturna dešavanja.

“Kralj lavova”

U moru raznolikih vijesti izdvojili smo vijest sa 10. stranice novina i to vijest o animiranom filmu koji je tada tek počeo s emitovanjem, a koji gledano iz sadašnjosti, ima kultni status, a u pitanju je “Diznijevo” ostvarenje “Kralj lavova”.

- Za manje od dvije nedjelje od prikazivanja širom Amerike crtani film “Kralj lavova” zaradio je oko 90 miliona dolara. Tokom proteklog vikenda ovaj film prikazan je u oko 2.500 američkih bioskopa i za samo četiri dana inkasirao je 35,6 miliona dolara - navedeno je tada u tekstu.

Film su režirali Rodžer Alers i Rob Minkof, a konačna zarada koju je pomenuti film ostvario je veća od milijardu dolara.

2016.

“Vučurević zaprijetio Čaviću da će ostati bez PDP-a i SDS-a”, “Spoj muzike i netaknute prirode mamac za mlade”, “Načelnik odjeljenja smijenjen zbog nerada”, “Spasio djevojčicu iz brzaka Vrbasa”, “Put do spasa srca najkraći u Srpskoj” neki su od naslova koji su se našli na prvoj stranici “Glasa Srpske”, objavljenom 7. jula 2016. godine. Ovaj broj (godina LXXII, broj 14.084 izašao je na 40 stranica).

Gradsko pozorište “Jazavac”

Na 23. stranici ovog “Glasa” nalazio se tekst Aleksandre Glišić, posvećen jubileju Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke, koje je tada slavilo 10 godina postojanja. U tekstu je napravljen osvrt na rad ovog teatra, o kojem je govorio umjetnički direktor “Jazavca”, glumac Ljubiša Savanović. U godini jubileja rađena je predstava “Radovan III”, u režiji Nikole Pejakovića.

- Trudićemo se da radimo pametno, nećemo juriti rekorde nego kvalitet - kazao je tada Savanović, a “Jazavac” je u tom periodu radio i na predstavi “Malo blago”, po tekstu Elen Marfi, u režiji Slađane Kilibarde, koja je danas, gledano iz sadašnjosti, jedna od najboljih predstava rađenih u ovom teatru. U tekstu je tada naznačeno da je u protekloj sezoni “Jazavca” odigrano 120 predstava, koje je vidjelo oko 26.000 gledalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana