Годишњица смрти Мише Анастасијевића- учитеља, хуманисте и родољуба

Срна
Годишњица смрти Мише Анастасијевића- учитеља, хуманисте и родољуба

Михајло Миша Анастасијевић или Капетан Миша /1803-1885/, српски титуларни мајор, велики трговац, српски родољуб, учитељ и добротвор, преминуо је 27. јануара 1885. године.

Миша Анастасијевић, према сјећању савременика, није био ни строг, ни реакционаран, а тврдичлук код њега уопште није постојао.

Био је човјек широког духа и племенитог срца. Знао је да живи као велики господин, користећи задовољства која живот пружа, али исто тако и да чини дјела значајна за културу.

Због вриједних поклона држави Србији, нарочито Капетан Мишиног здања 1863. године, историчари га сматрају једним од највећих српских добротвора.

Та изузетна зграда у центру Београда коштала је Анастасијевића 110.000 дуката, рачунајући и преправке због нове намјене.

Позајмљивао је новац и Кнежевини Молдавији, и то два и по милиона леја у злату 1855. године, куповао спахилуке у Влашкој, а када се обогатио постао је велики добротвор.

Капетан Миша био је богаташ са стилом, дарежљив, али са одређеном мисијом, не заборављајући своје сиротињско поријекло.

Много је његових познатих доброчинстава, а сматра се да има још више непознатих.

Капетан Миша је помагао и многе писце приликом штампања њихових књига, давао велике зајмове, али и опраштао дужницима, као што је опростио велики дуг од 8.000 дуката свом пријатељу Илији Гарашанин

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана