Древни израз "куцни о дрво" крије мрачну тајну

GS
Foto: Ilustracija

Људи су одвајкада сујевјерни, а Израз "куцни о дрво да не чује зло" популаран је у многим културама широм свијета. Ова фраза има занимљиво и разнолико поријекло, које сеже у древне обичаје и вјеровања наших бака.

Древни пагански обичаји: Једно од најранијих поријекла овог сујеверја може се пронаћи у паганским обичајима. Стари народи су вјеровали да су духови и божанства присутни у природи, посебно у дрвећу.

Куцајући о дрво, људи су тражили заштиту или благослов од ових, најешће злих духова или божанстава. Ово би се могло сматрати начином комуникације с духовним свијетом.

Према писању "Brever's Dictionari of Phrase and Fable" из 1870. године, "традиционално, одређена стабла, као што су храст, јасен, љешник, глог и врба, имала су свето значење и стога заштитне моћи.“

Свако ко је од њих тражио нешто - морао је да додирне кору дрвета да би ступио у контакт са њима а ако се жеља испуни, морао је да дође поново ди на исти начин да се захвали божанству.

Хришћанство и древна Европа: У средњовијековној Европи, посебно са ширењем хришћанства, неки обичаји су се преобликовали. Постојало је вјеровање да дрво има посебно значење због повезаности са дрветом крста на којем је Исус Христос разапет. Куцајући о дрво, вјерници су тражили Божју заштиту или помоћ.

Фолклор и народна вјеровања: Овај израз се такође развијао кроз различите фолклорне и народне традиције. У многим културама, куцајући о дрво се сматрало начином да се "одагна зло" или да се спречи да се лоша срећа или лоше вијести не обистине, преноси 24седам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана