Чарли Чаплин симбол филма, рођен је на данашњи дан 1889. године

Срна
Foto: Википедија

БИЈЕЉИНА- Филмски глумац, режисер, сценариста и продуцент сер Чарлс Спенсер Чаплин (1889-1977), познат као Чарли Чаплин, један од највећих умјетника у историји филма, рођен је на данашњи дан 1889. године.

Из родне Велике Британије отишао је у САД 1910. године и прво је играо у филмском бурлескама Макса Сенета, али се брзо осамосталио и стекао свјетску славу ликом сентименталног кловна-скитнице.

Његов хуманизам, изграђен у вријеме тешке младости, учинио је да свима постане јасна снага филмског говора у афирмацији универзалних људских вриједности.

Иако није био политички ангажован, његов филмски опус био је довољан разлог да у вријеме антикомунистичке хистерије у САД постане жртва америчког републиканског сенатора Џозефа Макартија.

Због тога је 1952. емигрирао у Швајцарску, гдје је и умро 1977.

Током 40 година снимио је 75 кратких и дугометражних филмова, а 1972. додијељена му је награда „Оскар“ за животно дјело.

Филмови: „Идила у пољу“, „Пасји живот“, „Мирна улица“, „Ходочасник“, „Дјечак“, „Потјера за златом“, „Циркус“, „Свјетлости велеграда“, „Модерна времена“, „Велики диктатор“, „Господин Веду“, „Један краљ у НЈујорку“, „Свјетлости позорнице“, „Грофица из Хонконга“...

Чаплинов „Велики диктатор“, мрачна сатира о нацистичком злочинцу Адолфу Хитлеру, доспјела је и до самог Берлина. Хитлер је покушао да одгледа филм до краја, али је бијесан напустио пројекцију.

Чарли Чаплин је симбол филма 20. вијека и филма уопште.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана