Београдске приче: Како је Чика Јова Змај лијечио Ђуру Јакшића

Agencije
Београдске приче: Како је Чика Јова Змај лијечио Ђуру Јакшића

Великани наше поезије Јован Јовановић Змај и Ђура Јакшић били су побратими. Блискост два уметника није била укоријењена само у дубоком патриотизму, већ је била снажна и стога што су истовремено били браћа по перу.

Змај Јова био је Новосађанин, човјек који је имао веома злехуду судбину због смрти своје дјеце, али је свачијој дјеци, на крају, био као отац. Његов рад је заувијек оставио траг на одрастању многих малишана.

Истовремено, Ђура Јакшић је остао упамћен као велики боем, патриота али и вишеструко надарен умјетник. Осим писане ријечи, његове слике су оцртавале раскошне међе Ђуриног талента.

Прича је везана за Београд, иако је Ђура дошао овде послије потуцања по Србији и свијету. Два пјесника су била блиска али је Змај имао довољно ауторитета да Ђури ипак скрене пажњу на један проблем који би могао да прерасте у озбиљну невољу. Био је то порок звани алкохол.

Ђура је волио кафану и друштво, а живио је прилично неугледно. Иако је данас свим Београђанима позната кућа Ђуре Јакшића у Скадарлији, то није била баш угледна зграда свог времена, са земљаним подом и оскудним намештајем. Хроничари су биљежили чак да је Змај, послије једне вечери у којој су провели подоста времена заједно, пожелио да Ђуру отпрати кући. Међутим, овај му је дозволио да дође само до почетка Скадарске улице, али не и даље ка његовом дому. Било га је срамота неугледног начина на који је његова породица живјела.

Ипак, Чика Јови је више сметала Ђурина раскалашност и склоност кафанском животу и чашици. Ангедота каже како је Змај убиједио побратима да се окане алкохола, једноставно - да престане да пије.

Заиста, Ђура је сутра одлучно ријешио да прође поред свих варошких кафана, а да одоли оном позиву "на по један круг". Није свратио ни у једну, одвратио је пријатеље да га уведу међу кафанске столове... И тако до увече.

Када је на крају дана стигао пред кућни праг, сав поносан на свој цјелодневни "учинак", обратио се самом себи речима: "Ђуро, свака ти част, прави си карактер! Толико сам поносан да те водим на пиће!".

 

СТАРО ГРОБЉЕ

Попут великана свог времена, Ђура Јакшић је сахрањен на Старом гробљу које се простирало на простору данашњег Ташмајданског парка. Иако је био познат као боем, био је веома популаран у граду као пјесник и умјетник.

Када је његов спровод кренуо, окупио се цио тадашњи Београд. Прича каже да је чело колоне, са његовим ковчегом већ стиглно до гробног места на Ташмајдану, а да је зачеље поворке још било код Ђурине куће, у Скадарлији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана