Aлександар велики - највећи војсковођа

Срна
Aлександар велики - највећи војсковођа

БИЈЕЉИНА - Грчки краљ Александар Трећи (356-323 прије нове ере), назван Александар Велики, највећи војсковођа античког свијета, творац најпространије империје у дотадашњој историји човјечанства, умро је на данашњи дан 323. године прије нове ере.

У младости је био Аристотелов ученик. У пријестоницу грчке државе Македоније -Пелу довео га је његов отац краљ Филип Други Македонски, а на пријесто је дошао у 20. години живота када је 336. године прије нове ере убијен Филип Други.

Александар Трећи довршио је покоравање грчких држава и 334. године прије нове ере је са 30.000 пјешака и 5.000 коњаника повео рат против Персијанаца.

Убрзо је освојио Малу Азију, Сирију, Египат и Персију стигавши до ријеке Инд.

За пријестоницу царства је прогласио Вавилон, у којем је по повратку из Индије изненада умро у 33. години, што га је спријечило да предузме намјеравани поход на Запад.

Био је изузетно храбар, а у борби је примјењивао методичну и уништавајућу стратегију. Користио је садејство коњице и пјешадије и први је у историји ратне вјештине увео систематски рад штаба.

Његова војничка генијалност заснивала се на широкој култури, по чему је био супериоран над владарима чије је државе покорио. Стога није био само освајач, већ и носилац ширења хеленске културе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана