10 “најскупљих” грешака у историји

Индепендент
10 “најскупљих” грешака у историји

Занемарујући ту изреку, кроз историју су многи људи направили огромне грешке. Представљамо вам неколико најгорих.

Одбијање Ј. К. Роулинг

Двадесет издавачких кућа одбило је рукопис “Хари Потер”, прије него што га је коначно прихватио Bloomsbury и то на препоруку директорове осмогодишње ћерке.

Књиге су касније преведене на 60 свjетских језика и процjењује се да су Роулинговој донијеле богатство од око милијарду долара.

Бацање хард диска са биткоинима

Џејмс Хауелс купио је 7.500 биткоина 2009. када је њихова вредност била готово непостојећа. Међутим, до 2013. један биткоин вредио је 613 фунти, што значи да је његово “благо” вриједило 4,5 милиона. Једини проблем је што је он хард диск са биткоинима држао у фиоци годинама, па га онда и бацио без имало гриже савјести.

Када је схватио шта је урадио, отишао је на локалну депонију надајући се да ће наћи диск испод огромне гомиле ђубрета. Наравно, то му није пошло за руком.

Нису купили Google за милион долара

Оснивачи Google компаније Лери Пејџ и Сергеј Брин пришли су извршном директору Excite Џорџу Белу 1999. и рекли да траже купца за интернет прегледач вредан милион долара. Белу се понуда није допала, па су Пејџ и Брин чак спустили цијену на 750.000. Он ипак није желио да пазари њихов производ. Данас њихова фирма вреди око 365 милијарди долара.

Није убио Хитлера

Британски војник Хенри Тенди који је био један од најодликованијих људи у Првом свјетском рату, наишао је 1914. на повређеног и ненаоружаног разводника Адолфа Хитлера у једном јарку, али је наводно одлучио да га ипак не убије. Ово можда није највећа грешка историје, из простог разлога што је истинитост приче врло сумњива.

Продао 610.000 дионица, умјесто једне

Један јапански трговац коштао је компанију Mizuhi Securities 263 милиона евра, након што је продао 610.000 њених дионица за један јен (0,0078 евра), умјесто да једну прода за 610.000 јена, како је требало да учини.

Упркос вишеструким захтјевима да откаже трговину, Токијска берза одбила је жалбу и компанија је морала да преда дионице.

Рекао “не” Џингис Кану

Џингис Кан, владар Монголског царства хтио је да отвори дипломатске и трговинске везе преко Ала ад-Дин Мухамеда, шаха сусједног Хорезмијског царства (данашњи Ирак и Иран) током 13. вијека.

Међутим, шах је одбио понуду и обезглавио монголског емисара, због чега је Кан побјеснео и послао 200.000 војника у Хорезмију. Њихово царство је потпуно уништено.

Одбили Брајана Ектона и Јана Коума

Facebook је одбио програмере Брајана Ектона и Јана Коума на интервјуу за посао 2009. Неколико година касније, Facebook је купио WhatsApp, компанију коју су они саградили, за 19 милијарди долара.

Наручили прешироке возове

Француска државна железница SNCF потрошила је 15 милијарди долара на нову флоту возова ове године. Нажалост, они су били прешироки за више од 1.300 станица широм земље. Та грешка оштетиће буџет те државе за 50 милиона евра.

Потписали уговор са Брајаном Пулом и Тремелоес

Продуцентска кућа Decca тражила је младе бендове 1962. којима би понудила снимање албума. Аудицији су присуствовале двије групе, од којих је уговор понуђен Брајану Пулу и Тремелоес. Одбијена је била група из Ливерпула позната као The Beatles.

Погрешно написан назив компаније

Због само једног слова, Британска влада морала је да плати девет милиона фунти. Наиме, више од 250 милиона људи изгубило је послове, пошто је у регистру компанија фирма са традицијом од 124 године Taylor and Sons помjешана са Taylor and Son, фирмом која је поднијела захтјев за банкрот 2009.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана