Милош Љубомировић: Гаврило Принцип - херој који се жртвовао за слободу

Горан Обрадовић
Милош Љубомировић: Гаврило Принцип - херој који се жртвовао за слободу

У члановима организације "Млада Босна" нашао сам снагу коју мислим да смо као друштво изгубили, или је дубоко прикривена у нама, а која се односи на искрену борбу за идеале и боље сутра свог народа.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" сценариста и режисер филма "Сјене" Милош Љубомировић, који говори о суђењу и затворским данима Гаврила Принципа.

Овај филм представља његов мастер рад на Факултету драмских уметности у Београду на смјеру Филмска и ТВ продукција. Премијера филма планирана је 28. јуна, односно на стогодишњицу атентата у Сарајеву, а филм ће открити мало познате детаље о самом Принципу.

* ГЛАС: Филм говори о затворским данима Гаврила Принципа. Да ли је било проблема око прикупљања историјских докумената из овог периода?

ЉУБОМИРОВИЋ: Нема много књига које се баве последњим Гавриловим данима, али има довољно како би се дошло на јасну идеју у каквим их је условима провео. Књига која је највише помогла је свакако, "Сарајево 1914" Владимира Дедијера. Припреме су протекле истраживањем целе историјске грађе тог периода, не само боравком у Терезину. Када смо скупили довољно података, направили смо оквир приче којом желимо да се бавимо, а из кога је настао сценарио. Током процеса писања, односно настанка самог сценарија, често смо се консултовали са историјским списима који су нам били доступни.

* ГЛАС: Како сте дошли на идеју да снимите филм "Сјене" и зашто сте се баш одлучили за ову тему?

ЉУБОМИРОВИЋ: На идеју сам дошао проучавајући историјску грађу када сам и нашао белешке доктора Папенхајма. Тема "Младе Босне" ме интересује већ дуго, јер сам у члановима те организације нашао снагу коју мислим да смо као друштво изгубили, или је дубоко прикривена у нама, а која се односи на искрену борбу за идеале и боље сутра свог народа.

* ГЛАС: У филму сарађујете са глумачким бардом Небојшом Глоговцем и младим и успјешним глумцем Николом Ракочевићем. Можете ли нам испричати како је дошло до сарадње са њима и како су реаговали кад сте их позвали на снимање?

ЉУБОМИРОВИЋ: Морам да истакнем да им се идеја о снимању филма допала од самог старта. Након разговора које смо имали о филму и улогама, пристали су да сарађују на филму "Сјене". Сарадња је веома добра и ја сам више него задовољан. Поред глумачких способности, које сам знао да поседују, показали су и људску величину. Они су остварени људи у својим професијама и подршка таквих људи свакако значи и уз њу је и реализација целокупног пројекта лакша.

* ГЛАС: Колико ће филм промовисати истину о атентату у Сарајеву?

ЉУБОМИРОВИЋ: Истину је потребно да покажемо прво себи, јер и код нас има доста људи који немају довољно знања о атентату, а који су доста гласни приликом изношења својих ставова. Филм може бити доста јако оруђе у промовисању праве истине о томе ко је био Гаврило Принцип и шта је то, у ствари, радила "Млада Босна".

* ГЛАС: Поједини политичари у ФБиХ су изјављивали да је Принцип био терориста и желе да подигну споменик Францу Фердинанду у Сарајеву. Како коментаришете те поступке?

ЉУБОМИРОВИЋ: То што причају да је Принцип био терориста је апсолутна глупост! Догађаји од пре 100 година се не могу посматрати кроз призму данашњег духа времена занемарујући историјски контекст. Свако ко се бори за слободу свог народа, као што се борио Гаврило Принцип, и који је спреман да за њу жртвује живот, свакако је херој.

* ГЛАС: Током снимања сусретали сте се са бројним проблемима, између осталог, финансијским. Како иде са прикупљањем новца и да ли ћете скупити довољно да завршите филм?

ЉУБОМИРОВИЋ: Верујем да ћемо успети у нашој "Kickstarter" кампањи и то ће нам донети, након што "Kickstarter" и "Амазон" узму свој проценат, нешто више од 15.000 америчких долара. У плану је и организација донаторске вечери, а и преко сајта продајемо мајице и људи имају прилике да донирају средства преко "PayPalа" и директно на рачун у банци. Ако се подршка настави, скупићемо довољно средстава да снимимо филм.

* ГЛАС: Да ли Вас је изненадила подршка, највише "обичних људи" око овог пројекта и ко Вама представља највећу подршку?

ЉУБОМИРОВИЋ: Да нисам веровао у подршку не бих организовао кампању, а радост због ње је свакако присутна. Драго ми је да су људи препознали идеју и тренутак у којој се реализује. Подршку добијам са више страна и не бих издвајао неког, јер сам свима захвалан и зато - хвала свима!

* ГЛАС: Пројекат би требало да буде реализован у двије фазе. Прво би требало да буде снимљен краткометражни, а затим и дугометражни филм. Када се могу очекивати њихове премијере и да ли ће бити велике разлике између ова два филма?

ЉУБОМИРОВИЋ: План је био да премијера краткометражног филма буде 28. јуна, али због недостатка средстава то је доведено у питање. У сваком случају биће током ове године, док премијеру дугометражног планирамо за крај следеће године. Тај филм даје много ширу слику о "Младој Босни" и догађајима унутар Терезина, јер се осим Гаврила бавимо и осталим младобосанцима у Терезину. Пројекат се бави судбином тројице главних атентатора на Франца Фердинанда за време служења затворске казне у Чешкој у време док Европу потреса Велики рат. Кроз догађаје унутар тамнице и разговоре Гаврила Принципа са психијатром Мартином Папенхајмом откривају нам се мотиви, карактери и идеали младобосанаца. Главни јунаци, поред младобосанаца, су чешки доктор Левит, аустријски психијатар Папенхајм и млади аустријски војник, Чех по националности Франтишек Лебл. Ово је филмски пројекат о слободи, страдању и људској доброти.

Синопсис

Филм "Сјене" бави се Гаврилом Принципом (Никола Ракочевић) послије суђења, на служењу затворске казне у чешкој тамници Терезин, и доноси мало познате разговоре које је водио са аустријским психијатром Мартином Папенхајмом (Небојша Глоговац) кроз које упознајемо Гаврила на мало другачији начин. Догађаје унутар тамнице посматрамо из угла младог војника Франтишека Лебла (Александар Радојичић).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана