Марија Марковић: Постерима фудбалских легенди освојила свијет

Горан Обрадовић
Марија Марковић: Постерима фудбалских легенди освојила свијет

Међу првим радовима били су постери Тијерија Анрија и Дејана Савићевића и онда сам том списку почела да додајем још фудбалских легенди. На моје велико задовољство веома брзо постали су примећени и људи су стварно сјајно одреаговали на њих.

Потом су почели  да пишу о томе и у Немачкој, Француској, Бразилу, Индији, Италији, Јапану, Русији, Пољској, Мексику, Шпанији...

Рекла је ово у интервју за "Глас Српске" дипломирани графички дизајнер Факултета примењених уметности и апсолвент на катедри за историју уметности Филозофског факултета у Београду Марија Марковић о чијим постерима фудбалера су писали најпрестижнији западни медији.

* ГЛАС: Како сте дошли на идеју да правите ове необичне постере фудбалера?

МАРКОВИЋ: На идеју сам дошла тако што сам желела да спојим две ствари које волим, а то су фудбал и графички дизајн. Кренула сам са свега неколико радова да би та цифра данас прешла више од стотину постера и заиста не знам кад ћу завршити све што планирам да урадим.

* ГЛАС: Ко су први фудбалери који су завршили на Вашим постерима?

МАРКОВИЋ: Међу првим радовима је био постер Тијерија Анрија и Дејана Савићевића и онда сам том списку почела да додајем још фудбалских легенди. Нисам имала неку конкретну замисао шта бих даље са тим радовима, али су на моје велико задовољство веома брзо постали примећени и људи су стварно сјајно одреаговали на њих. Сваког дана све више људи види те постере и то је оно што ми је заправо и најдраже у вези са овом причом.

* ГЛАС: Можете ли нам објаснити шта представљају ти постери и како они настају?

МАРКОВИЋ: Постери настају тако што направим листу фудбалера које бих волела да видим на постерима и та листа се константно проширује и чини ми се да нема краја. Не фаворизујем само један клуб и исте играче, већ се трудим да то буде шаролико и да се не бавим само актуелним играчима, већ и оним фудбалерима који су одавно завршили каријере и постали легенде. Све то представља моје виђење сваког појединца, допуњено неким детаљима који су карактеристични за њих, уз надимке, грбове клубова у којима су се прославили, цитате... Драго ми је када на интернету налетим на своје радове и када прочитам коментаре да их моји постери фудбалера подсећају на нека давна лепша времена за фудбал, како кажу.

* ГЛАС: Колико треба времена да се уради један овакав постер?

МАРКОВИЋ: Када сам тек почела да са бавим овим било ми је потребно доста више времена за сваки од постера, док осмислим коју фотографију играча да одаберем, колорит који прати фотографију, фонт и уколико додајем и текст, све је то захтевало доста времена да уклопим. Сада када ми је то постало, да кажем - навика, не треба ми много времена. Некако унапред већ знам какве асоцијације имам у вези са фудбалерима које планирам да урадим, поготово ако се ради о конкретном клубу као што је било за играче Арсенала, Јувентуса... Бирам такве играче који су ми инспиративни, праве легенде тако да немам проблем када је у питању идеја за сваки од тих постера.

* ГЛАС: Да ли приватно пратите фудбал?

МАРКОВИЋ: Наравно, пратим фудбал. Углавном италијанску и енглеску лигу, уз Лигу шампиона и Лигу Европе наравно. Некако, иако је овај спорт код нас веома лошег квалитета у последњих десет и више година, људи и даље не одустају од домаћег фудбала, иду на утакмице, бодре своје клубове, покушавају да својим присуством и навијањем дају подршку играчима, надају се да ће се нешто променити на боље. Што се тиче осталих спортова, понекад испратим кошарку, али све се за сада некако врти око фудбала

* ГЛАС: Ко су Вам омиљени фудбалери и клубови? Да ли можемо очекивати и постере неких других спортиста, можда кошаркаша или тенисера?

МАРКОВИЋ: Одувек сам била љубитељ Црвене звезде тако да ми је то први омиљени клуб, затим Арсенал, Јувентус и Атлетико Мадрид. Сјајни клубови чије утакмице са задовољством гледам и вероватно као и многи се надам да ће Звезда једног дана заиграти против ових клубова. Што се тиче играча, наравно ту је Дејан Савићевић, Роберт Просинечки, Тијери Анри, Андреа Пирло, Давид Трезеге, Патрик Виера… То су неки моји фаворити, али листа сјајних играча је бесконачна. Волела бих да урадим и постере кошаркаша, одлична идеја. Када је у питању кошарка ту је заиста тешко издвојити свега неколико одличних играча.

* ГЛАС: Да ли Вам неко помаже око избора фудбалера који ће се наћи на Вашим постерима?

МАРКОВИЋ: Највећи број фудбалера који су на постерима је мој избор. Наравно, ту су и они на које су ми сугерисали сестра и друштво, као и људи који ми путем мејла предложе неке играче које би волели да виде на постерима. Трудим се да то ипак буде нешто што сам ја одабрала и знам да ће увек фалити неко, али је стварно немогуће све урадити јер је толико много фудбалских легенди да се никад неће поклопити са свачијим укусом. За сада су људи заиста сјајно реаговали на мој избор играча и веома ми је драго због тога. Некад се зачуде и позитивно изненаде неким старијим фудбалерима попут Бекенбауера, Бобија Мура, Тонија Адамса, Јохана Кројфа, Еузебија, Џорџа Беста…Свима је занимљиво што иза тога стоји женска особа која још и прати фудбал.

* ГЛАС: Да ли се на овај начин може нешто зарадити, односно могу ли се продати ови постери?

МАРКОВИЋ: Може да се фино заради ако радови привуку пажњу људи и то почне даље да се шири. Код нас и не толико колико рецимо у иностранству. Добијам углавном мејлове од људи из иностранства који су веома заинтересовани за све ово, распитују се и занима их како могу да дођу до тих постера или неке евентуалне сарадње.

* ГЛАС: Велики број западних медија које се баве спортом, примијетили су Ваш рад. Колико Вам то значи?

МАРКОВИЋ: Моја радове прво је приметио британски "Мирор", још прошле године у априлу тако да им се то учинило као занимљива увертира пред Светско првенство у Бразилу и написали су чланак о мом првом пројекту који је био посвећен фудбалерима. Тако је све кренуло. Након њиховог текста почели су да пишу о томе и у Немачкој, Француској, Бразилу, Индији, Италији, Јапану, Русији, Пољској, Мексику, Шпанији… Ове године су ме поново контактирали из овог британског листа поводом постера фудбалских легенди из бивше Југославије. Била им је изузетно занимљива тематика и то што се неко сетио да преко постера подсети на велике фудбалере попут Сушића, Панчева, Бошкова, Пиксија… Необично им је све то било, јер се до сада по ономе што они кажу, није много људи бавило на тај начин овом тематиком. Било ми је велико задовољство да одговорим на нека њихова питања јер ми је то најдражи пројекат до сада.

* ГЛАС: Да ли сте очекивали овакве реакције?

МАРКОВИЋ: Нисам заиста очекивала да ће оволико пажње бити посвећено овоме и заиста ми је драго због тога јер сам од већине њих који су писали о томе, добила похвале и подршку у даљем раду.

Радови

* ГЛАС: Гдје наши читаоци могу видјети ваше радове?

МАРКОВИЋ: Читаоци могу да виде моје радове на сајту где је мој онлајн портфолио који је свима доступан. То је www.behance.net/marijabg. Надам се да ће им се допасти моји радови и да ће уживати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана