Јован Вучуровић, члан Предсједништва Нове српске демократије: Желим Црну Гору у којој ће се народ питати, не амбасаде

Вељко Зељковић
Јован Вучуровић, члан Предсједништва Нове српске демократије: Желим Црну Гору у којој ће се народ питати, не амбасаде

Врло често се каже да су Срби из Црне Горе загледани и у Србију и у Републику Српску и да је њима много важно да имају ослонце и у Београду и Бањалуци и свим просторима гдје живи српски народ.

Према ријечима члана Предсједништва Нове српске демократије из Црне Горе Јована Вучуровића, од изузетне је важности да се Срби, ма гдје живјели, ослањају једни на друге, да постоји јединство, слога, тај интегралистички приступ и жеља да се нађемо једни другима и у добру и у злу.

- Сви Срби су почетком деведесетих били загледани и поносни на нашу Републику Српску и херојску борбу нашег народа, па загледани у Србију када смо пружали отпор НАТО агресору и терористима 1999. године, и у Црну Гору када смо 2020. године бранили нашу Српску православну цркву од проусташког режима Мила Ђукановића. У свим тим ситуацијама се осјећало како српска срца заједно куцају, и поред напора разних спољних и унутрашњих центара моћи да униште то јединство. А сви заједно данас треба да будемо загледани и од помоћи нашим сународницима на Косову и Метохији над којима се спроводи тортура од стране Куртија и његових терориста, али и од снага НАТО-а које би требало да гарантују мир у јужној српској покрајини. Дакле, српски народ мора бити јединствен и обједињен о темељним питањима, и његове елите морају бити на висини задатка када је то најпотребније - истакао је у интервју за "Глас Српске" Вучуровић коментаришући актуелна дешавања и политичке неприлике у региону, осврћући се и на предстојеће парламентарне изборе који би у Црној Гори требало да буду одржани 11. јуна ове године.

ГЛАС: Зашто је толико тешко и даље бити Србин у Црној Гори, зар с одласком Мила Ђукановића с власти није престала та једна негативна реторика која је доводила до подјела?

ВУЧУРОВИЋ: Српски народ је доминантно учествовао у побједи над режимом Мила Ђукановића 30. августа 2020. године, али, гле чуда, његови представници су били искључени из формирања Владе. Дакле, странке које представљају Србе у Црној Гори нијесу могле да уђу у извршну власт, јер је та влада формирана вољом амбасада, а не народа. 

И то је једно тужно стање у којем се налази Црна Гора, која је данас колонија у којој министре бирају страни центри моћи, којима је први циљ да у Влади нема представника српског народа.

Тако смо, након више година апартхејда и дискриминације, коју је над српским народом спроводио монтенегрински режим, добили стране намјеснике и њихове домаће слуге који настављају антисрпску политику. Српски народ је створио Црну Гору и ми ћемо урадити све да добије мјесто које му припада. Без равноправности свих народа нема ни стабилне и демократске Црне Горе.

Наравно, мора се отворити ускоро и питање измјена и допуна Устава Црне Горе у дијелу идентитетских питања. Наиме, српским језиком говори огромна већина грађана, а он у Уставу није службени, што је просто невјероватно и говори о размјерама дискриминације. Исто тако, мораће се посматрати реално стање у Црној Гори и поставити питање химне и заставе. То није ништа страшно, како покушава да се представи, већ просто треба да буде уважена реалност у којој живимо.

ГЛАС: Пред Црном Гором су, након предсједничких, и парламентарни избори. Шта очекујете од њих, какав изборни резултат? Да ли се резултати предсједничких избора могу пресликати и на ове?

ВУЧУРОВИЋ: Не бих се бавио предвиђањима те врсте, али бих истакао да ће коалиција "За будућност Црне Горе" бити стожер будуће власти. На сцени је једна организована кампања против нас којој се успјешно одупиремо и у којој учествују разни "грађански" медији, НВО, амбасаде и неке новоформиране политичке организације које имају задатак и налог да нас ослабе, што је узалудан посао. Зато се мора избјећи просипање, односно расипање гласова на те мале странке, јер би то расипање само помогло страним центрима моћи да увежу коалицију Покрет "Европа сад" и Ђукановићев ДПС. Наша нова коалиција и грађани ће спријечити тај сценарио.

ГЛАС: Недавно је саопштено да политички савез три странке које су чиниле Демократски фронт у Црној Гори, 11 година након оснивања, више не постоји. Зашто?

ВУЧУРОВИЋ: ДФ је испунио своју мисију. Након више од десет година бескомпромисне, храбре борбе против Ђукановићевог режима, ми смо побиједили на изборима и остварили план ослобођења Црне Горе. Људски смо се састали, људски смо се растали. Подсјећам да ниједан политички субјект у Европи није претрпио такву тортуру и прогоне као ДФ и поносан сам на сваког саборца са којим сам био у борби против диктатуре, а посебно на оне који више нису с нама, а који су себе уградили у темеље слободне Црне Горе. Сјетимо се монтираног државног удара, хапшења, пребијања, сузаваца…, али нас нису успјели сломити, нисмо се предали, нисмо се продали и на крају смо побиједили. ДФ остаје да се памти као симбол борбе за српско-црногорско помирење и слободну Црну Гору.

ГЛАС: Са каквом поруком идете у изборну кампању?

ВУЧУРОВИЋ: Истина. Правда. Коначно. У те три ријечи је сажета суштина не само наше поруке већ и оно што траже грађани Црне Горе деценијама. Мило Ђукановић је пао, срушен је ДПС, али су институције препуне њихових кадрова, који не дозвољавају да Црна Гора крене напријед. Тужилаштво, судство, полиција, АНБ, све је пуно кадрова бившег режима који су годинама уназад прогонили нашу политичку организацију, наш народ, нашу СПЦ, а штитили неконтролисану мафијашку власт Ђукановића.

Зато је неопходна потпуна демонтажа једног таквог болесног система како бисмо се помјерили напријед у свим сегментима, од владавине права до економије. И ту демонтажу може темељно извршити само коалиција "За будућност Црне Горе", јер смо највише страдали управо од те криминалне хоботнице ДПС-а, у чијем се саставу налазе и поменуте институције. Наравно, овдје не говоримо о освети, него о томе да морају бити процесуирани сви они који су вршили кривична дјела. То је правда које су жељни наши грађани, који такође желе да се они питају у својој држави, а не да им о судбини одлучује било ко са стране.

Исто тако, имамо одличан и реалан економски програм. Наши људи у највећим предузећима су показали како се домаћински управља и постижу одлични резултати. И то је показатељ да ћемо и у будућој влади имати резултате који ће омогућити развој Црне Горе.

ГЛАС: Да ли су икада сређени бирачки спискови, који су у претходном периоду били доста проблематични?

ВУЧУРОВИЋ: Што се тиче посљедње двије владе, оне се нешто нијесу бавиле овим питањем, док је у Скупштини заустављен рад парламентарног тијела које је требало да се бави изборним законодавством. Наравно, ДПС-у није било од користи да се регулише бирачки списак и опструисао је тај посао, али и неки други нису показали интересовања да тај проблем буде ријешен. Видјећемо како ће се према том питању односити будућа скупштина и влада након 11. јуна, а ми ћемо наставити да инсистирамо да бирачки списак најзад буде сређен.

ГЛАС: Може ли се поновити сценарио с прошлих избора, да поједине иностране амбасаде кроје нову владу?

ВУЧУРОВИЋ: Ми ћемо покушати све да спријечимо тај наум како би и Црна Гора најзад добила владу која је резултат воље грађана на изборима. Садашње стање је полуколонијално, јер је дио партија прихватио да се о много чему у Црној Гори питају разни Лајчаци, Билчици, Пицуле, Ескобари… Те партије по мишљење иду у амбасаде и тиме пристају да Црна Гора буде понижена. Коалиција "За будућност Црне Горе"  ће се изборити за то - да се народ пита, а не амбасаде.

ГЛАС: Како коментаришете то што Мило Ђукановић након пораза на предсједничким изборима није нашао за сходно да поднесе оставку на мјесто предсједника ДПС-а. Да ли је могуће да дође до цијепања ове странке?

ВУЧУРОВИЋ: Мило Ђукановић је отишао с власти, као и његова странка, али њихови кадрови су остали свуда по државном апарату. Зато је најважније да се крене са коначном демонтажом тог система зла, а не да се праве коалиције с њима, како то види Покрет "Европа сад". Такође, људи који су сада у првом плану у ДПС-у нису нови људи, то су исти они који су у парламенту штитили пљачку Мила Ђукановића и који су аплаудирали када је прогоњен ДФ и наши лидери и када је прогоњена СПЦ.

ГЛАС: Значи, постоји реална опасност од коалиције ДПС - "Европа сад"?

ВУЧУРОВИЋ: Чак је и портпарол ДПС-а казао да постоје њихови  разговори са некима из врха "Европе сад", а они то нису демантовали. Ова коалиција би била велика издаја народа и грађани имају прилику да масовним гласањем за коалицију "За будућност Црне Горе" спријече тај савез и да се на мјеста одлучивања врати ДПС. У "Европи сад" се налази велики број људи из ДПС-а и сигурно је да ће они урадити све да дође до приближавања. Такође, и амбасаде су заинтересоване да споје те двије странке, јер су ту углавном климоглави који слијепо извршавају наредбе споља.

ГЛАС: Какве односе имате с новим предсједником Јаковом Милатовићем из Покрета "Европа са­д"? Да ли је испунио Ваша очекивања?

ВУЧУРОВИЋ: Не смије се заборавити да је Милатовић побиједио Ђукановића нашим гласовима, када је Андрија Мандић позвао да се гласа за кандидата "Европе сад" у другом кругу. Милатовић је одскоро на тој позицији, па се учинци још не могу оцијенити.

Међутим, на основу првих потеза и изјава може се оцијенити да су његови ставови о питању спољне политике исти као и Мила Ђукановића и да је и он одабрао да буде фигура западних амбасада, па чак и да иде још даље у томе.

Замислите, на примјер, кад вам ти центри моћи нареде да вам прва изјава након избора буде да признајете тзв. Косово и како је то завршена ствар, а онда тражите гласове од српског народа. Исто тако, има разних потеза који нам говоре да је он функционер Покрета "Европа сад", а не предсједник Црне Горе.

Косово и Српска

ГЛАС: Како гледате на посљедња дешавања на Косову, али и у Републици Српској?

ВУЧУРОВИЋ: Појачава се терор над нашим народом од стране Куртија и његових екстремиста, а у томе су учествовале и снаге КФОР-а које су ту да обезбјеђују мир. Али након одлучног отпора који је наш народ пружио и неке адресе на Западу су очигледно схватиле да је Курти искључиви кривац за инциденте, дестабилизацију и угрожавање мира. Сви Срби, гдје год се налазе, морају бити обједињени око снажне подршке нашем народу на КиМ, а исто тако и у Републици Српској, гдје страни емисари покушавају да успоставе свој протекторат, али су наишли на одлучан отпор. И увијек таквим недобронамјерницима треба стављати до знања да ће се Срби изборити за своја права, да се неће повући и пристати на понижења, било у Србији, РС или Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана