Абазовић: Партизан је култ, Јокић је кошаркашки Меси

GS
Абазовић: Партизан је култ, Јокић је кошаркашки Меси

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић борави на Филипинима, гдје га радо угошћавају регионалне новинарске екипе. За Нову.рс је говорио је скоро искључиво о спорту, кошарци, Црној Гори и Србији, Партизану, сусретима са Николом Јокићем и Владом Дивцем, и разговор је протекао у потпуно другачијем тону од уобичајеног.

Није крио понос како су се кошаркаши носили са САД, првим фаворитом за злато, и мало је недостајало да направе сензацију.

- Мислим да је Црна Гора апсолутни хит првенства и да је оставила доста добар утисак. Меч са Американцима је био фантастичан, само нам је недостајало мало среће да направимо потпуно изненађење, али генерално побиједити макар на полувремену САД, са толико НБА звезда, говори да је Црна Гора урадила изванредан посао. Уживао сам као и сви, генерално и у Црној Гори је општи утисак, као и нас у Манили, да је ово најљепши пораз. Били смо сјајни - каже Абазовић за Нова.рс.

И селектор Американаца Стив Кер похвално је говорио Црној Гори, поготово о селектору Бошку Радовићу?

"Стив Кер је имао један пропуст, ако могу да будем директан, на крају је тражио да се одигра онај последњи напад, иако је неписано правило да када не може ништа резултатски да се промијени, да се не напада. Што говори да је и он изненађен каква је била Црна Гора, отпором који смо пружили. Свакако, захвалан сам на његовим ријечима, рекао је да је Црна Гора била фантастична, што је било тачно. Ово је велики подстрек за репрезентацију и мислим да је ово направило велики утицај у Црној Гори и када су други спортови у питању. Ово говори да је земља која има 625 хиљада становника већ побиједила двије земље које имају заједно 250 милиона, Египат и Мексико. Играла је јако добро са Американцима којима је ово национални спорт, тако да мислим да је велики мотив и за друге репрезентације које ће учествовати на неким другим првенствима“.

Када сте ви завољели кошарку?

„Нисам сада неки посебан заљубљеник у кошарку, али јесам у спорт, још као дијете пратио сам све спортове, највише фудбал. Трудим се да пратим националну селекцију у свим значајним такмичењима. Стицајем околности кошарка у Црној Гори има посебну популарност, нисам пропустио ниједну утакмицу када сам био у земљи. Ево, стигли смо и до Мундобаскета, побиједили смо Француску у Подгорици ако се сјећате прије тога, мислим да је то био пресудан меч да бисмо дошли овдје. Онда када смо већ овдје, желео сам да будем уз тим и пријатеље. Да не бих правио неку разлику, ја сам навијач спорта, свих врста, нарочито колективних. То ми је од дјетињства остало“.

Је л’ сте успјели да испратите мало и Србију на Свјетском првенству?

„Гледао сам најзанимљивије тренутке, мислим да вам Италија дође као традиционално неугодан противник. Осјећам да Србији мало фали да направи искорак који би био спектакуларан, односно који би је водио до саме завршнице првенства. Надам се да ћете успјети, жао ми је што се нису појавили неки играчи који су вансеријски. Не критикујем, нити улазим у то, али мислим да је Србија произвела толико добрих кошаркаша у последње вријеме. Морам се осврнути, можда ће мало замјерити, на оно што је Партизан радио претходних година. То је постао неки култ, не само у Црној Гори, већ на свјетском нивоу. То је атмосфера коју можда има Бока јуниорс на својим утакмицама. Тако брендирати екипу, атмосферу око екипе, то је нешто невероватно“.

Дакле, имаће Партизан велику подршку из Црне Горе и предстојеће сезоне?

„Долазим из Улциња, мог родног града, и ви данас имате много људи и омладине који су ишли да гледају Партизан и који се већ спремају да иду у новој сезони. Чини ми се да је превазиђена она граница да је то само нека екипа за коју навијате. Мислим да људи иду због укупног амбијента и нико то прије није направио. У кошарци то дефинитивно није. Желим да им честитам и сигуран сам, ако се овако буде наставило, да Србија може да рачуна да ће и даље производити врхунске кошаркаше. Надам се да ће се то манифестовати и кроз неки велики резултат, на Олимпијским играма, Свјетском или Европском првенству“.

Током боравка у САД срели сте се са Николом Јокићем?

„Био сам гост у Вашингтону на утакмици Денвера и видјели смо се и са Јокићем. Шта рећи за човјека који је два пута био МВП у најбољем кошаркашком такмичењу на свијету. Замислите колико су Аргентинци поносни на Лионела Месија. Мислим да је Јокић исто то само у кошарци. То је нешто вансеријски, али и начин на који се понаша. Колико сам могао да примијетим, како га третирају и перципирају стручни штаб, саиграчи, то је за понос. Ми се не познајемо, али код свакога изазива осјећај поноса и драго вам је када видите да је неко толико успио. Он је изванредан човјек, видим како се понаша, врло оригиналан и желим му много успеха“.

Нисте у Манили пратили само кошарку, угостио вас је и предсједник Филипина Фердинанд Маркос млађи?

„Изненађен сам гостопримством, иако сам овдје дошао потпуно приватно, морао сам због протокола да обавијестим власти да ћу бити у Манили. Они су се потрудили као добри домаћини да направе дочек на аеродрому, да закажу састанак са предсједником. Ми нисмо много повезани са овим дијелом свијета, мислим да и немамо много детаља шта се овде дешава, мислим политички. Свакако да отварамо нове перспективе. Ово је можда занимљиво за вас, предсједник Филипина ми је рекао да је његова супруга, прва дама Филипина, била приватно у Црној Гори и да је одушевљена. Она је сада наш највећи промотер овдје. Рекао сам предсједнику да има двије обавезе да нас посјети – једна јер смо имали овај разговор, а други да послуша савјет своје госпође. Она је толико нахвалила Црну Гору да је он био изненађен. Рекла му је да мора да посјети нашу земљу, тако да надам се да ћемо га угостити у догледном периоду“, закључио је Дритан Абазовић интервју за Нова.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана