Зворник одлучен, борба за Братунац

Ведрана Кулага Симић
Зворник одлучен, борба за Братунац

ЗВОРНИК, БРАТУНАЦ - Бирачи у двије локалне заједнице у Подрињу у недјељу ће на пријевременим изборима бирати новог градоначелника, односно начелника, а ситуација је таква да је у Зворнику побједник већ познат, док кандидати у Братунцу воде жестоку борбу.

Пријевремене изборе расписала је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ крајем прошле године, а Зворничани ће на биралишта јер је дугогодишњи први човјек града Зоран Стевановић прихватио мандат народног посланика који је освојио као кандидат СНСД-а на изборима у октобру те се опростио од фотеље градоначелника. Расплет на локалној политичкој сцени је довео до тога да је, иако је на почетку из опозиционих редова причана друга прича, само СНСД пријавио кандидата за градоначелника.

Ријеч је о Бојану Ивановићу који је био замјеник Стевановића. Он за “Глас” каже да настављају са раније зацртаним пројектима, али не крије да би му можда и драже било да има противкандидата јер је овако већ сада све познато.

- Сви пројекти биће реализовани. У наредном периоду, до локалних избора 2024. године, радићемо на водоводима, чиме ће више од 1.000 домаћинстава имати могућност да се прикључи на градску водоводну мрежу, проширењу паркинг простора, уређењу обала и многим другим - истакао је Ивановић. 

Говорећи о чињеници да у недјељу неће имати противкандидата, казао је да је у први мах било помало необично, али и остало.

- Сада када се приближавају избори, тешко је и мотивисати људе да изађу јер махом говоре: “Побиједио си”. То је тренутно проблем. Много би било лакше да су барем два кандидата, излазност би сигурно била већа, али тако је како је. Нисмо ни ја, ни партија која ме предложила бирали да се нађемо у оваквој ситуацији - закључио је Ивановић.

На бирачка мјеста ће истог дана и становници у Братунцу. Ситуација на тој адреси је нешто другачија јер се за фотељу начелника боре кандидат СНСД-а Лазар Продановић и Срђан Ранкић као независни кандидат који је прошле године након турбуленција на политичкој сцени, на референдуму, вољом већине грађана опозван управо са позиције на коју жели да се врати.

Продановић, који је годинама био у Парламенту БиХ као посланик и делегат, за “Глас” истиче да има доста посла, али и да имају амбициозне планове за које имају подршку републичког врха - од предсједника Републике до Владе.

- Пред нама је важан датум. Потребно је смирити тензије на политичкој сцени. Ја сам увјерен у побједу. Грађани су незадовољни због нетранспарентности у раду и неадекватне инфраструктуре. Потребна је нова зграда за обданиште, стимулисаћемо младе брачне парове, радити на једној заобилазници јер је мост “Братољуб” међународни гранични прелаз и требало би да ускоро буде отворен и за теретни саобраћај. Помагаћемо пензионерима и још доста тога - рекао је Продановић. 

Ранкић, против којег су прошле седмице поднесене кривичне пријаве због, како је наведено, сумњи за незаконито склапање уговора о додјели имовине општине трећим лицима, јуче није одговарао на телефонске позиве. Он је у изјавама медијима одбацио поднесене пријаве истичући да су поднесене у сврху предизборне кампање, а за “Глас” је раније, када је потврдио да ће бити кандидат на пријевременим изборима, истицао да се одлучио за то јер то од њега тражи велики број суграђана.

Указујући да политички блок који је покренуо његов опозив нема ни већину у локалном парламенту сада, подсјетио је и да бијељински Окружни суд оспорава све сједнице Скупштине, а тиме и донесене одлуке, још од 28. априла прошле године.

Рокови

Пријевремени избори, осим у Српској, биће одржани у недјељу, 5. фебруара и у Бихаћу, Тузли, Сребренику и Вогошћи. Утврђени резултати требало би да буду објављени до 20. фебруара, а из ЦИК-а су поручили да ће они који то буду хтјели захтјеве за поновно бројање листића моћи поднијети у року од три дана од објаве утврђених резултата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана