Звонко Мијан, регистар Уставног суда БиХ: Апелација Алумине одбачена као неоснована

Г. М.
Звонко Мијан, регистар Уставног суда БиХ: Апелација Алумине одбачена као неоснована

Сарајево - Регистар Уставног суда БиХ Звонко Мијан потврдио је јуче писање "Гласа Српске" да је тај суд одбацио апелацију зворничке компаније "Алумина" која је тражила обуставу спровођења извршног поступка против тог предузећа покренутог на захтјев фирме "Павгорд" из Фоче.

Судије Уставног суда одлуку су донијеле у петак.

- "Алумина" је апелацијом тражила поништење одлука Основног суда у Зворнику и Окружног суда у Бијељини на основу којих је "Павгорд" уведен у извршни поступак умјесто Укио банке из Литваније. Та апелација "Алумине" је одбијена као неоснована - каже Мијан.

Додао је да нема овлашћење да парафразира образложење одлуке Уставног суда, које је изнесено на више страница, додајући да ће оно ускоро бити постављено на сајт суда.

Укио банка је на основу кредита датих од 2003. до 2011. године повезаним литванским предузећима која су као и "Алумина" пословала у саставу Фабрике глинице "Бирач" у којој је покренут стечај, потраживала 155 милиона марака. Тај дуг је "Павгорд" у међувремену откупио за 6,4 милиона евра. "Павгорд" тражи извршење на основу овог дуга, али су потраживање Укио банке недавно одбили надлежни судови у Српској.

Бранилац "Алумине" Владимир Милошевић изјавио је да због тога одлука Уставног суда БиХ не би требало да има штетан утицај на даље пословање предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана