Звиздић: Резултати референдума не смију обесхрабрити БиХ

Срна
Звиздић: Резултати референдума не смију обесхрабрити БиХ

Сарајево - Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић истакао је данас да резултати референдума у Великој Британији не смију обесхрабрити опредјељење БиХ за наставак и убрзање интергације у ЕУ."То је оно што грађани БиХ у великој већини очекују и то је дуг садашњих према будућим генерацијама", навео је Звиздић.

Звиздић је истакао да, без обзира на "Брексит", БиХ нема алтернативу осим да у догледној будућности буде чланица ЕУ гдје јој је и мјесто, саопштено је из Савјета министара БиХ.


"ЕУ породицу вежу економски, безбједносни и геополитички интереси на принципу добровољности и у томе је њена величина. Ипак, идеја уједињене Европе није положила испит у Великој Британији", напомиње Звиздић.

Он додаје да су британски грађани процијенили да ће њиховој држави у будућности бити боље ван блока, на шта су имали право у складу са Лисабонским уговором.

"Као што се у ЕУ не улази преко ноћи, тако се из ње и не излази. Какве ће излазне аранжмане и договоре Британија постићи са онима који у Унији остају и како ће се они одразити на вриједност валуте, БДП и остале економске показатеље Велике Британије сада није извјесно", навео је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ каже да ЕУ неће престати да функционише и када буде реализован излазак Велике Британије.

Звиздић истиче да је опредјељење БиХ да жели да буде дио ЕУ.

"Живимо у свијету угрожене безбједности, хроничног мањка ресурса и климатских промјена које узрокују више миграција него сва свјетска ратишта заједно. Бити свјестан тога, а остати изван интергације, као што је у нашем случају ЕУ, могу приуштити смо ријетке, ресурсно независне и геополитички незанимљиве државе. БиХ сигурно није једна од њих", навео је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана