Звиздић: БиХ ником није пријетња

Срна
Звиздић: БиХ ником није пријетња

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић тврди да “из БиХ на страна ратишта није отишло ни мање, ни више грађана него из било које земље западног Балкана или Европе”, те да због тога “БиХ није и неће бити било каква пријетња”.

Реагујући на изјаву француског предсједника Емануела Макрона да БиХ представља темпирану бомбу због повратка џихадиста, Звиздић је истакао “да је заустављен одлазак грађана БиХ на страна ратишта”, те да “ниједан грађанин БиХ није учествовао у неком терористичком акту у Европи или у свијету”.

“То говори о нашој озбиљној посвећености борби против тероризма, а што је резултирало и врло јасном констатацијом у извјештајима релевантних институција и агенција које говоре да је БиХ врло кредибилан партнер у борби против тероризма и партнер у глобалној коалицији у борби против терористичке организације жИсламска државаж”, наведено је у писаној изјави Звиздића.

Он каже да је БиХ, према релевантним информацијама међународних институција и агенција, па и посљедњим извјештајима Стејт департмента, “значајно напредовала у борби против тероризма и свих облика екстремизма”.

Истичући да БиХ остаје посвећена борби против тероризма, Звиздић је указао да податке о овим питањима треба тражити директно од овлаштених институција и агенција из БиХ, јер су само то праве и релевантне чињенице, односно подаци који могу бити провјерени.

“Информације никако не треба узимати од оних који су недобронамјерно оријентисани ка БиХ и који таквим изјавама наносе немјерљиву штету међународном угледу и кредибилитету БиХ, која се налази у фази и европских и НАТО интеграција”, навео је Звиздић.

Француски предсједник Макрон је навео да је БиХ темпирана бомба која куца тик уз Хрватску и суочава са проблемом повратка џихадиста, те истакао да се морају реформисати процедуре за чланство у ЕУ, “јер оне више не служе сврси, нису стратешке, нити политичке, већ превише бирократске и неповратне”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана