Звиздић акцизе вади из ладице

Жељка Домазет
Звиздић акцизе вади из ладице

Сарајево - Савјет министара БиХ данас би требало да разматра измјене закона којима је предвиђено повећање акциза на гориво, али ни дан уочи тога нико није знао да ли ће оне добити подршку међу министрима, а касније и посланицима Представничког дома Парламента БиХ.

Измјене Закона о акцизама БиХ до сада су чак четири пута пале у Парламенту, иако су један од кључних услова за деблокаду аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) и другим иностраним финансијским институцијама и обавеза из реформске агенде усаглашене са ЕУ.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је након сједнице у сриједу да активно припремају нови закон о повећању акциза и да је база оно што је предложио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ. Истакао је да настоје постићи консензус о тексту који би био прихватљив за министре и у даљој парламентарној процедури.

- Чини ми се да смо направили позитивне искораке и да би могло доћи до договора - казао је Звиздић.

Управни одбор УИО усвојио је 4. октобра нацрт измјена Закона о акцизама, којима је предвиђено да акцизе на нафту и нафтне деривате, биогориво и биотечност буду повећане за 15 фенинга по литру. Додатни приход од раста акциза намијењен је искључиво за изградњу аутопутева и путева.

- Није нам познато из којих разлога приједлог Управног одбора УИО није до сада разматран на сједници Савјета министара, јер је тамо одавно упућен - рекли су у кабинету министра финансија и трезора БиХ Вјекослава Беванде.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић је казала да ће та странка подржати сет закона о акцизама ако буде слиједио оно што је усагласио Управни одбор УИО.

- Не долази у обзир ништа ново. Видјећемо да ли ће Звиздић успјети излобирати унутар парламентарне већине да ти приједлози добију подршку, јер су главни кочничари усвајања тих закона били управо Звиздић и СДА. Симптоматична је и чињеница да су приједлози већ мјесец и по у ладици - казала је Мајкићева.

У СДС-у јуче нисмо успјели пронаћи саговорника о овој теми, а посланик НДП-а Момчило Новаковић, који је у њиховом клубу у Парламенту БиХ, је казао да се тешко може очекивати да ће измјене које се односе на акцизе добити подршку.

- И СББ је најавио да неће подржати повећање акциза. Што се мене тиче, немам проблем да гласам за ако буде прецизирано гдје и колико се новца од прикупљених акциза троши. Мора бити пронађен и начин заштите најосјетљивијих категорија становништва, јер је неминовно да ће доћи до поскупљења. Ентитетске владе би морале кроз социјалне програме да нађу рјешење. Ако буде обезбијеђена транспарентност и добијемо додатно образложење, а не као у прошлим покушајима сувопаран закон, спреман сам да то подржим - казао је Новаковић.

Шеф Клуба посланика СДА Амир Фазлић вјерује да ће се све странке коначно уозбиљити и да ће овај законски приједлог добити подршку.

- Мада су се чуле критике да ће то утицати на цијене и животни стандард, ваља имати у виду и добре стране овог подухвата који ће покренути инфраструктурне пројекте. Увјерен сам да ће бити постигнута сагласност и поштовани и реформска агенда и захтјеви ММФ-а и других финансијских институција - рекао је Фазлић.

Посланик СББ-а Мирсад Исаковић сматра да СДА питање акциза намјерно опструише.

- Они знају да је послије акциза наредни корак анализа стања у „БХ Телекому“ и „ХТ Еронету“. У „БХ Телекому“ ће се свашта открити. Не пада нам на памет да поново подржавамо измјене Закона о акцизама ако не буде обезбијеђена транспарентност, односно да се зна колико је новца прикупљено и за које пројекте се троши тај новац - казао је Исаковић и додао да је став СББ-а да повећање не треба бити веће од десет фенинга по литру горива.

Посланик ХДЗ-а БиХ Предраг Кожул је нагласио да је незахвално прогнозирати како ће завршити нови покушај повећања акциза.

  • Парламентарна криза је преозбиљна и тешко је предвидјети каква ће бити судбина било којег законског приједлога. Ми смо и раније подржали ове приједлоге и тако ће бити и овог пута - рекао је Кожул.

ЕБРД

Од измјене Закона о акцизама зависи и аранжман са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД). Ако не буду усвојене новац ЕБРД-а који је намијењен БиХ биће преусмјерен у друге земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана